НОВОСТИ

Градско вијеће Вуковара поново одбило јавну употребу ћирилице

26/10/2021

Градско вијеће Вуковара, на предлог градоначелника Ивана Пенаве, поново је данас одбило да српској мањини дозволи јавну употребу ћирилице.

Ћирилица

Како је пренијела агенција Хина, Градско вијеће је већином гласова одлучило да се у Вуковару још нису стекли услови за примјену проширених права припадницима српске мањине, који подразумијева јавну употребу ћирилице.

Одлука је донијета већином гласова на сједници на којој је расправљало о “достигнутом степену разуимјевања, солидарности, подношљивости и дијалога међу грађанима Вуковара, припадницима хрватског народа и припадницима српске националне мањине”.

Вуковарски градоначелник Иван Пенава оцијенио је у расправи да грађани српске националности у Вуковару користе сва загарантована права, а за нова се, казао је, нису стекли услови.

– Мишљења сам да је подношљивост таква да омогућава нормалан рад и атмосферу као и односе у граду Вуковару. Сваки искорак, било горе, било доље, лијево или десно, могао би изазвати напетости – казао је Пенава.

Подсјетио је да већ 10 година Вуковарчани оспоравају попис становништва из 2011. године јер сматрају да не одговара тада утврђеном нити броју грађана у Вуковару, нити броју Срба у граду.

Одборник Срђан Милаковић (ДСС) поручио је Пенави како није истина да је споран попис становништва већ цјелокупан однос према грађанима српске националности.

– Ви никада нећете признати двојезичност било што да покаже попис становништва – поручио је Милаковић Пенави оцијенивши да је прича о двојезичности у граду Вуковару од почетка била прича већинског народа док је улога грађана српске националности и политичких представника Срба била споредна.

Никола Мажар (ХДЗ) је истакао да атмосфера у овом граду није нормална, а градским властима је замјерио да у протеклих годину дана нису учиниле ништа како би се ситуација поправила.

Споменуо је физичке обрачуне међу младима, насртаје на ученике и наставнике којих је било у протеклих годину дана у Вуковару.

– Најгоре је што се у тих годину дана промијенио ментални склоп грађана на начин да су се осјећали несигурнији него 1998. године у вријеме повратка – казао је Мажар.

Градско вијеће Вуковара сваког октобра, према одлуци Уставног суда, расправља о томе треба ли у Вуковару, у складу с Уставом Републике Хрватске и Уставним законом о правима националних мањина, увести ћирилицу у јавну употребу, пренио је Танјуг.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести