НОВОСТИ

Гуцатијева и Харадинајева одбрана против мјера заштите за тужиоце

01/09/2021

Одбрана лидера Удружења ветерана терористичке ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја противи се приједлогу Специјализованог тужилаштва са сједиштем у Хагу да суд додијели посебне мјере заштите за два члана тужилачког тима у оквиру овог процеса.

 

Одбрана се противи  да суд додијели посебне мјере заштите за два члана тужилачког тима

 

Харадинајеви и Гуцатијеви браниоци на припремном рочишту уочи суђења потврдили су да им је познат идентитет тужилаца, за које је тужилаштво предложило псеудониме W04841 и W04842.

Адвокати вођа ветерана албанске паравојске открили су да је ријеч о шефу истражног одјељења и шефу тима за заштиту свједока који функционишу у оквиру тужилаштва у Хагу.

Харадинајев и Гуцатијев адвокатски тим тужиоце назива „професионалним свједоцима”, оцјењујући да они не требају да добију право на ту врсту анонимности и заштитних мјера.

Тужилаштво, с друге стране, сматра да су мјере заштите двојице тужилаца неопходне како не би била угрожена ефикасност истраге, а додатни разлог је, кажу, атмосфера застрашивања свједока на Косову и Метохији, са којима су тужиоци у вези, пренио је РТС.

„Они су укључени у активности које би им постале теже, ако би њихова имена била објелодањена. Зато су тражене мјере да би безбједно могли да обављају свој посао, поготово јер контактирају и са свједоцима из других предмета. Све то може да има снажан ефекат и посљедице и по друге сведоке”, објаснио је заступник тужилаштва.

Харадинај и Гуцати ухапшени су у септембру прошле године у Приштини, одакле су пребачени у притвор у Хагу.

Оптужени су за ометање правде, застрашивање свједока и одавање тајних података, укључујући и повјерљиве информације о заштићеним свједоцима, на основу којих може да се открије њихов идентитет.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести