НОВОСТИ

Данас је Света Харитина – заштитница жена

18/10/2021

Српска православна црква и њени вјерници данас славе Свету Харитину, мученицу и светитељку из трећег вијека.

 

Света Харатина

Њена судбина била је страшна, а предање о њеној животној причи једно је од најпотреснијих у хришћанству.

Харитина је била смјерна, послушна и ћутљива дјевојка. У раној младости ријешила је да постане Христова невјеста, а то бијеше вријеме кад је цар Диоклецијан наредио велики прогон хришћана.

У том прогону Харитина је ухваћена и изведена пред суд. Пошто је одбила да се поклони паганским божанствима, ставили су је на страшне муке, ошишали до главе и по глави посули врели угаљ, па везали за точак који су џелати окретали. И поред тако страшног мучења, Харитина је остала жива, али је судија наредио да је баце у море.

На чуђење окупљеног народа, Харитина је из воде изашла неповријеђена, али зли судија, желећи да је понизи до краја, посла на њу младиће да је обешчасте.

Харитина је била сироче, које је усвојио Клаудије, угледни хришћанин, који ју је од малена тако и васпитавао, а предање каже да се упокојила тако што је клекла и помолила се само трен прије но што су на њу кренули младићи да је обешчасте.

Умрла је прије него што ју је такла њихова рука. Света Харитина до данашњих дана се сматра заштитницом невиних и смјерних дјевојака и жена. Вјерује се да ће управо Света Харитина помоћи свима који данас западну у невоље. Довољно је да само искрено замоле и духовна помоћ ће стићи.

Остале Вијести