НОВОСТИ

Данас је Свети Јевстатије: Слава ловаца, вјеровања и обичаји

03/10/2021

Српска православна црква и вјерници данас славе празник посвећен Светом Јевстатију, ранохришћанском светитељу који се од давнина спомиње као заштитник ловаца и шума.

 

Свети Јевстатије

 

Свети Јевстатије дуги низ година и сам је био паганин. Служио је као римски војсковођа у 1. вијеку нове ере у вријеме царева Тита и Трајана и прије него што је крштен као хришћанин се звао Плакида.

Међутим, иако освајач, Плакида је био праведан и добар човјек кога је народ поштовао и волио. Једна од његових великих страсти био је лов. Када је једном приликом кренуо у шуму, предање каже да је угледао јелена коме је међу роговима свјетлио крст. Плакида му је без бојазни пришао и тада му се према причи јавио Бог. Након тога, војсковођа је отишао код хришћанског свештеника и крстио се заједно са женом и оба сина добивши име Евстатије.

Када се након тога вратио у шуму, на мјесто гдје је угледао јелена, Бог му се обратио и прорекао му тежак живот и страдање у Христово име, али и вјечну славу.

Јевстатије је након тога тајно напустио Рим и са породицом почео да живи међу простим народом и помаже несрећнима. Међутим, како је и били проречено, снађоше га многе недаће – варвари му отеше жену, а синове нападоше и одвукоше звијери. Оно што Евстатије није знао је било то да су му дјецу спасли чобани, а и да је варварин који се усудио да му украде жену убрзо погинуо и да су они безбједни.

Међутим, ту није био крај његовим искушењима! Када је стигао у Рим, сазнао је да је цар Трајан умро. Сада је на престолу сједио Адријан који је, умјесто да награди Евстатија, од свјетитеља тражио да принесе жртве паганским боговима.

Када је бивши војсковођа то одбио рекавши да је хришћанин, нови цар га је заједно са синовима и женом бацио дивљим звјерима. Међутим, ниједна животиња није хтјела да повреди ову породицу! Након тога, наређено је да буду затворени у усијаног металног вола који је коришћен као справа за мучење. Када су их након 3 дана извадили одатле, и Јевстатије и његова породица били су мртви, али њихова тела беху неповређена и несагорела.

Три дана послије смрти народ је, у знак захвланости за све што је овај добри човјек учинио, пренијели тијело Евстатије и његове породице и сахранили их по хришћанским обичајима.

Свети Евстатије од памтивека се празнује као заштитник лова и ловаца у Србији. Вјерује се да се данас ваља прошетати по шумама и ливадама, или парковима у његову част јер ће тако свакога пратити добра, “ловачка” срећа.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести