НОВОСТИ

ДАНИЦА ТОМИЋ – ПРВА ЖЕНА ПИЛОТ У СРБИЈИ

05/09/2021

Даница Томић била је прва жена пилот у Србији. Било је то тридесетих година прошлог вијека, у доба када је и у свијету ваздухопловство важило за мушку професију.

 

ДАНИЦА ТОМИЋ – ПРВА ЖЕНА ПИЛОТ У СРБИЈИ

ДАНИЦА ТОМИЋ – ПРВА ЖЕНА ПИЛОТ У СРБИЈИ

 

Била је удата за команданта 6. ваздухопловног пука, мајора Миодрага Томића, пилота са највећим бројем побjеда у Првом свjетском рату. Остало је записано да је 1928. године, на прослави 15. годишњице аеродрома Даница привукла пажњу престоничких новинара када је летjела „над провалијом дубоком 2500 метара“.

Њене акробације оставиле су новинаре без даха. У часопису „Илустровани лист“ објављена је њена фотографија испред авиона и текст: „Госпођа Даница Томић, супруга мајора Томића – прва жена у нашој земљи која је летjела над провалијом од 2500 метара. Она је прва жена у нас која је правила лупинге, што је окретање авиона у ваздуху, и друге акробације“.

У августу 1933. године Даница је положила испит за туристичког пилота. Постала је прва жена у Југославији са летачком дозволом.

Записи комисије пред којом је полагала казују да је Даница била најбоља у својој класи. Авионом је управљала сигурно и хладнокрвно. Прва је жена која је у ваздуху изводила лупинге. Посљедње атерирање Даница је извела у 19 часова. У Београду је већ био сумрак што је отежавало услове слијетања. Ипак, атерирање је изведено без икаквих проблема. Даници Томић је честитку упутио лист „Наша крила“.

Након добијања дозволе Даница је пала у заборав. Њен муж, мајор Томић, пао је у заробљеништво током Другог свјетског рата, подсјећа „Курир“. Након завршетка рата се преселио у Америку. Супруга је вјероватно пошла са њим, али јој се од 1933. године губи сваки траг. О Даницином приватном животу нема података. Није забиљежена чак ни у списима људи који прикупљају информације о авијатици у Југославији.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести