НОВОСТИ

ДАН КАДА ЈЕ УНИШТЕН ЖИВОТ, СТРАДАЛА МЛАДОСТ, А ГРАД РАЗОРЕН! Контроверзе савезничког бомбардовања Лесковца о којем се ћутало годинама

13/08/2021

Тај 6. септембар 1944. године био је кобан по становништво Лесковца. Тога дана, далеког 6. септембра 1944. године савезничко ваздухопловство је заједно са јединицама НОВЈ, а у склопу операције Ратвик бомбардовало Лесковац. Тог дана, на град је бачено 69 тона бомби.

 

бомбардовања Лесковца

бомбардовања Лесковца

 

Операција Ратвик је имала за циљ да се униште виталне комуникације за повлачење њемачких јединица, односно групе армије „Е“. Међутим, ова операција однијела је огроман број жртава, а сумња у неопходност ове акције и бомбардовања остала је мистерија до данашњег дана.

Историјски подаци биљеже да је лично Коча Поповић планирао бомбардовање Лесковца, али и других градова Јужне Србије, заједно са генералом Фицрој Меклејном. Постоје историјски подаци да су се њих двојица састали на планини Радан.

Према свједочењима, тога дана у Лесковцу је било тек неколико стотина Нијемаца, док је било много цивила. Према историјским подацима, сумњу у саму акцију изразио је и сам генерал Фицрој Меклејн.

Тај 6. септембар био је кобан по становништво Лесковца. Бомбардовање је почело око 12 часова. Тог дана, иако тачан број жртава никада није утврђен, страдало је више од 1600 цивила. Још је гора чињеница да је управо на тај дан рођен краљ Петар, те је тог дана на улицама било много људи. Бомбардовање Лесковца учинило је да погине огроман број цивила, да се до темеља уништи неколико квартова, 1840 објеката, међу којима и значајне институције попут Соколског дома, да се уништи централно језгро града, хотели, палата Сотира Илића.

О овом страшном бомбардовању се ћутало годинама, а спомен-чесма жртвама подигнута је тек 1991. године, дакле послије 47 година! Нажалост, осим  Лесковца бомбардовани су и уништени и Ниш, Београд…

Остале Вијести