НОВОСТИ

Дан сјећања на Јадовно

19/08/2021

У организацији Удружења “Јадовно 1941.” из Бање Луке и Београда, обиљежен је Дан сјећања на Јадовно 1941 – 2021, и 80 година од страдања 38.000 Срба у комплексу усташких логора смрти Госпић – Јадовно – Паг.

 

Дан сјећања на Јадовно

Дан сјећања на Јадовно

 

 

Уз саму јаму Шаранову јаму, парастос православним Србима побијеним од стране хрватских усташа у госпићкој групи логора служио је парох госпићко – смиљански Драган Михајловић у присуству осамдесетак потомака и поштовалаца жртава Покоља пристиглих из Српске, Србије и Хрватске. Након парастоса, окупљенима се обратио Душан Басташић, предсједник удружења Јадовно 1941. из Бање Луке. Пјесму „Спавај мирно Вукашине… твоје је царство небеско!!“, говорила је аутор, Ђурђица Драгаш.

Уз саму јаму Бадањ, освештан је Часни крст посвећен православним Србима побијеним од стране хрватских усташа у тој јами, на Велебиту код села Ступачинова. Крст је освештао парох госпићко – смиљански Драган Михајловић. Јама Бадањ у којој су на најсвирепији начин убијани недужни Срби, лоцирана је крајем прошле године током експедиције удружења “Јадовно 1941”.

Након освештања Часног крста и две изговорене пјесме, окупљенима се обратио Душан Басташић, прочитавши изводе из студије покојног др Ђуре Затезала, везане за логор Ступачиново и крашке јаме, масовне гробнице у његовој близини.

 

Извор: АТВ

Остале Вијести