НОВОСТИ

ДА ЛИ СЕ КУМСТВО ЗАИСТА НЕ ОДБИЈА? Свештеник ријешио дилему

18/10/2022

“БОГ на небу, кум на земљи” и “Кумство се не одбија”- старе су народне изреке које сте вјероватно небројано пута чули

 

ДА ЛИ СЕ КУМСТВО ЗАИСТА НЕ ОДБИЈА?

ДА ЛИ СЕ КУМСТВО ЗАИСТА НЕ ОДБИЈА?

 

Кумство спада у духовно сродство. Кум се бира при крштењу, као духовни отац дјетету и на вјенчању, као свједок ступања двије особе у брак.

Када кажемо кум или кума – прва асоцијација која већини пада на памет је пријатељ за цијели живот, који вас никада неће издати, и на кога ћете моћи да се ослоните у сваком тренутку. Управо се кумством пријатељска веза подиже на много виши ниво, постајете као породица. За Србе, то је светиња!

А да ли сте се некада запитали шта се дешава, уколико не прихватите кумство?

Једно од вјеровања гласи да ако одбијете да будете кум на вјенчању, кроз живот ће вас пратити несрећа и никада нећете пронаћи своју сродну душу, јер сте одбили да пред Богом и људима свједочите о браку двоје људи.

Осим несреће у љубави, одбијање кумства доноси и усамљеност до краја живота и да човјек који је одбио кумство неће поред себе имати правог пријатеља. Такође се вјерује да особа која не пристане да кумује на крштењу дјетета никада неће имати “порода”, јер није био спреман да на себе преузме једну велику духовну обавезу.

Вјерски аналитичар Живица Туцић је навео да се кум при крштењу дјетета заклиње пред Богом да ће бринути о том маленом животу, што би, како каже, требало да значи да ће он преузети сву одговорност и бригу о дјетету, ако се родитељима нешто догоди.

– То је морална одговорност кума, да о дјетету које је крстио води рачуна. Уколико се нешто деси, по хришћанском правилу, он постаје старатељ тог дјетета. Али, мислим да се по закону старатељство додјељује ближим рођацима – закључио је овај верски аналитичар, наводи Нпортал.

Нажалост, у данашње вријеме прва помисао када нас неко пита да ли хоћемо да будемо кум/кума, јесте да ли имамо довољно новца да оправдамо у потпуности ову улогу у животу драгих нам људи.

– Може се лако десити да човјек кума бира према материјалном стању, не би ли тако себи у блиској будућности прибавио корист. Е, ни то није утемељено у православљу – јасан је архимандрит Никитовић.

Добро позната изрека да „кум није дугме“ може се често чути код нас. Зато, уколико вас неко одабере за ту врло важну животну улогу, будите поносни и уживајте у свему што кумство доносе, без оптерећења око материјалних ствари, јер је то, прије свега, нераскидива духовна веза.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести