НОВОСТИ

ДА СЕ НАЈЕЖИТЕ: Истинита прича о завјету Грка, Јаниса Јанулиса који је дао своју земљу да би се покопали пали српски војници

13/10/2021

Величанствени господин и српски брат Јанис Јанулис. Родом из Агиос Матеоса са Крфа. Око и на његовој њиви у овом мјесту била је смјештена Дринска дивизија Српске војске која је ту пристигла у јануару 1916. године.

 

Јанис Јанулис

 

Под његовим и околним дрворедима маслина, српски војници су разапели шаторе и нашли уточиште. Као да албанска зима није била довољна, први дани боравка Српске војске на Крфу су били нарочито тешки, јер се температура спустила нагло на само један степен, а почео је и да провејава снијег. Можете само да замислите колико је то било тешко војницима који су били на ивици смрти. Јанис и његове комшије, одмах су се организовали и спровели акцију снабдјевања српских војника у Агиос Матеосу покривачима и џаковима од козје длаке који су добро штитили од ледене кише и мраза.

Не само то, Јанис се толико зближио са својим новим пријатељима из Дринске дивизије, да је учио српски, пјевао са њима „Тамо далеко“, дружио, туговао и веселио. Плакао је заједно са њима када су сахрањивали мртве другове или их одводили у болницу на острво Видо.

Крфљани су веома били импресионирани јуначким држањем и високим моралом српских војника. Ни једна грана маслиновог дрвета није посјечена током њиховог боравка, а камоли дрво. Ни један инцидент није забиљежен на Крфу тих дана, а о броју бракова, кумстава и пријатељстава који потичу од тада, само Бог зна колико их је било. Па ви сад видите од каквих људи потичемо и ко су нам били преци, објављено је у публикацији Историја Срба.

Породица Јаниса Јанулиса је зато дала своју њиву у подножју сеоског гробља да се на њој сахрањују умрли српски борци из Дринске дивизије. Послије неколико година од завршетка Великог рата изграђено је заједничко гробље у близини локалне грчке православне Цркве. Подигнута је велика пирамида од камена и на њој су уклесана имена погинулих ратника. Од боравка Дринске дивизије на његовој њиви, Јанис није желио, из пијетета према умрлим српским ратницима, да је оре јер су на њој сахрањени српски војници.

Слава Јанису Јанулису и слава нашој грчкој браћи и сестрама Крфљанима!

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести