НОВОСТИ

Деблокиран и административни прелаз Брњак

02/10/2021

Специјална јединица РОСУ повукла се и са административног прелаза Брњак, чиме је путни правац Зубин Поток-Нови Пазар слободан за саобраћај.

 

Деблокиран и административни прелаз Брњак

Деблокиран и административни прелаз Брњак

 

Током повлачења РОСУ јединице око 15.45 часова, Срби су уз пут скандирали “Србија, Србија”.

Контролу на прелазу преузели су припадници КФОР-а као што су то нешто прије 15.00 часова учинили и на административном прелазу Јариње, на путу Лепосавић-Рашка.

Сви путни правци на сјеверу Косова су проходни и саобраћај се нормално одвија, речено је Срни у Косовској полицијској служби.

Из полиције истичу да је ситуација мирна и да током деблокаде административних прелаза није било инцидената, изузев ситнијих провокација.

Срби са Косова и Метохије су од 20. септембра били на административним прелазима, након што је Приштина забранила улазак у покрајину аутомобилима са српским регистарским таблицама и послала специјалце РОСУ на Јариње и Брњак.

Акција деблокаде путних праваца и административних прелаза у складу са договором који су постигле делегације Београда и Приштине прије два дана у Бриселу морала је бити завршена данас до 16.00 часова, а контролу и наџор над прелазима Јариње и Брњак преузео је КФОР.

Према договору, КФОР ће на прелазима остати у наредних 15 дана.

Од уторка, 5. октобра ће у примјени бити други дио договора о регистарским ознакама којим је предвиђено да се прелијепе стикери преко ознака Србије и “РКС”.

Овај режим налепница примјењиваће се као привремена мјера, а трајно рјешење би у наредних шест мјесеци требало да пронађе радна група, чији ће први састанак бити одржан 21. октобра у Бриселу.

Остале Вијести