НОВОСТИ

Девет рана српске хероине отето од заборава: „Милунка“ и на позоришним даскама

27/06/2021

Живот Милунке Савић, хероине ослободилачких ратова Србије, преточен је и у монодраму. Одиграна је у Хан Пијеску, у извођењу глумице Југословенског драмског позоришта из Београда Весне Станковић

 

Милунка Савић

Хероина Милунка Савић

 

“Ријешила сам да ову хероину отмем од заборава, да упознам људе са њом и ово је нека моја мисија. Током пуних седам година ову монодраму сам одиграла више од 230 пута широм свијета, од Аустралије до Канада, свуда по Европи и Србији, а сада сам дошла први пут у Републику Српску”, рекла је Станковићева.

Она је за Срну истакла да је Милунка Савић симбол храбрости, љубави и борбе за отаџбину, те да је ова хероина учествовала у три рата – два балканска и Првом свјетском рату.

“Та њена љубав према Србији и српству, као и према људима уопште, није могла да утихне ни послије рата, када је након седам година скинула униформу и од задобијених девет рана и добијених 12 медаља за храброст у борби, она се борила и са необразовањем и сиромаштвом”, истакла је Станковићева.

Милунка је тако радила два посла дневно, истиче Станковићева, дању је чистила, а ноћу шила униформе у војној шивари да би хранила туђу дјецу.

“Једну кћерку је родила, а три кћерке је усвојила, једну своју рођаку, једну дјевојчицу, која је надјена случајно на жељезничкој станици, те једну Хрватицу са посебним потребама”, рекла је Станковићева.

Она истиче да је Милунка Савић отхранила 34 малишана са Копаоника, из беспућа и сиромашних кућа, која су била бистра и даровита, али без било каквих могућности да се даље школују.

Савићева их је доводила у Београд код себе, кувала, шила, крпила, чистила, рибала, хранила, школовала, а нека од те дјеце су завршавала факултете, налазила послове.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести