НОВОСТИ

Делегација Српске и Србије о проблему српских повратника у Босански Петровац (ВИДЕО)

03/06/2021

Општину Босански Петровац посјетиле су делегације Републике Српске и Србије. Тема састанка, били су проблеми српских повратника у ову федералну општину. Нова средства за помоћ обезбиједила је Република Српска, а помоћ ће у наредном периоду услиједити и из Србије.

 

Општину Босански Петровац

Општину Босански Петровац

 

Влада Републике Српске обезбиједила је 100.000 КМ, за рјешање проблема инфраструктуре у српским повратничким насељима у општини Босански Петровац.

 

– Пројекат изградње водовода у мјесној заједници Капљух, реконструкција једне градске саобраћајнице и вјероватно још реконструкција саобраћајнице која је прилаз једином градском православном гробљу овдје у Босанском Петровцу – рекао је Немања Давидовић предсједник Скупштине општине Босански Петровац ФБиХ-а.

 

Подршка повратничкој популацији стиже и из Војводине. У сарадњи са Републичким секретаријатом за расељена лица и миграције, биће расписан јавни позив за помоћ.

– И то би било фактички финансирање разних делатности којима би те породице обезбиједиле егзистенцију за себе и своје породице, од пољопривреде, неких услужних и других делатности, подизање пластеника опремања пољопривредном механизацијом – навео је Душко Ћутило директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Аутономне покрајине Војводине.

 

У посљедњих пет година Влада Српске, за помоћ повратничкој популацији, у Босански Петровац издвојила је 700.000 марака.

 

– Двадесетак породица је овдје стамбено збринуто и утрошено је негдје око 400.000 КМ. Преосталих 300.000 КМ је уложено у инфраструктуру, водовод, путну помоћ, вјерским објектима, као и помоћ физичким лицима кроз одрживи повратак – рекао је Љубо Нинковић вд директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

 

Помоћ повратничкој популацији, биће пружена и у наредном периоду, с циљем одрживог повратка и опстанка на овим просторима.

Више на линку: ЛИНК

 

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести