НОВОСТИ

Директорица которске Гимназије: Слика Светог Саве неће бити помјерена ни за милиметар

29/09/2021

Директорица которске Гимназије Славица Ступић изјавила је да слика Светог Саве неће бити помјерена “ни за милиметар”, док је она на челу те образовне установе.

 

Гимназија у Котору

 

Ступић је то рекла поводом налога црногорске Управе за инспекцијске послове да у року од три дана уклони слику Светог Саве, која се налази у кабинету за црногорски, српски, босански и хрватски језик и књижевност, или ће у супротном предузети мјере из своје надлежности.

У налазу Просвјетне инспекције, између осталог, стоји и да је једним чланом Општег закона о образовању и васпитању прописано да директор јавне установе може бити разријешен ако дозволи “политичко организовање и дјеловање или религијско дјеловање у установи јавног образовања”, преносе подгоричке Вијести.

Ступић је рекла да је у понедјељак поштом стигао Записник о извршеном инспекцијском надзору, у којем се наводи да има рок од три дана од уручења записника да уклони слику Светог Саве из кабинета и да у року од три дана у писменој форми обавијести инспекцију о исходу предузетих мјера.

Вијести преносе да је јуче, након што је стигао записник, одржана и сједница Наставничког вијећа и да је заузет став да слику, ни у ком случају, не треба помјерати, јер би, како су навели, тако некоме могле да засметају и слике Нјегоша и других књижевника и просветитеља.

Ступић је навела да ни на недавно одржаној сједници Савјета родитеља нико од присутних није имао било какву примједбу на вјерску или националну угроженост ученика у Гимназији у Котору.

“Мој лични и професионални став је кристално јасан: слика Светог Саве, док сам ја на челу Гимназије, неће бити помјерена ни за милиметар”, поручила је Ступић.

Она је подсјетила и да се та слика, према ријечима једног од бивших директора Мирка Масловара, налази у том кабинету 38 година.

Остале Вијести