НОВОСТИ

Додик: Не дозволити било какав ексцес који може довести до физичког угрожавања

04/09/2021

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је црногорске власти да приликом устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру не дозволе било какав ексцес који може довести до физичког угрожавања учесника тог веома важног догађаја.

 

Додик: Не дозволити било какав ексцес

Додик: Не дозволити било какав ексцес

Додик је истакао да је устоличење митропита на Цетињу важан дан за СПЦ, да је тако увијек било, и у прошлости, а биће и у будућности, али да званичници из Републике Српске неће присуствовати тим догађајима да се то не би лоше тумачило.

– Нисмо ни у шта умијешани, нећемо данас ни да присуствујемо свему томе да се то не би лоше тумачило – рекао је Додик новинарима у Теслићу.

Додик је савјетовао црногорским властима да обезбиједе неутралне услове СПЦ за одвијање црквене церемоније, а довољну дистанцу онима који протестују, те додао да су информације, које добијају, о могућем спречавању устоличења, недопустиве.

– Ми их осуђујемо и одбацујемо јер мислимо да СПЦ има право, као и све друге вјерске заједнице у Црној Гори да на свој аутентичан начин, у складу са својим процедурама, заврши све своје послове. Цетињски манастир припада СПЦ, нисмо отишли ни на чији туђи простор – нагласио је Додик.

Он је одбацио било какву повезаност и тврдње које долазе из Црне Горе да су власти Републике Српске и Србије у то умијешане.

Неке у Црној Гори, како је рекао, то наравно боли, али то је напросто тако, СПЦ се показала снажно и има право.

– Република Српска одбацује било какву могућност да се њене званичне власти доводе у везу са било каквим негативним догађајима који се могу евентуално десити. Ми желимо и надамо се да то неће бити, али ако буду, желим да унапријед одбацим све и зато смо жељели да се скупимо овдје у Теслићиу гдје нас је сазвала предсједница Републике Српске и дошли смо јер сматрамо да је тренутак деликатан и важан и да на тај начин пошаљемо ове поруке – поручио је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести