НОВОСТИ

Достојни Лазареве клетве и Милошевог завjета

18/06/2021

Смедеревци Драган Комарица и Ивица Серафиновић, погинули хероји битке на Кошарама, осликани су на муралу у насељу Милоја Ђака, гдjе су живели. Ово сjећање на њих иницирали су и спровели млади из овог насеља који су се организовали у неформалну групу „Милоја Ђака фамилија”. Циљ им је, како кажу, да се не забораве њихове комшије које су дале своје животе бранећи Србију.

 

муралу у насељу Милоја Ђака

муралу у насељу Милоја Ђака

 

„Одајемо захвалност нашим јунацима, бесмртним витезовима који су показали да су достојни Лазареве клетве и Милошевог завјета“, рекао је Милош Јовановић, један од организатора, уз звуке уживо изведене српске химне.

 

Драган Комарица (1969) био је командир Другог одјељења Петог батаљона војне полиције за специјалне намјене из Прве армијске области. Страдао је 11. априла 1999. године на Васкрс.

То је био 19. дан Нато агресије и трећи дан битке у рејону карауле Кошаре. Морам нагласити да је тај Пети батаљон први притекао у помоћ граничарима на Кошарама 9. априла, а 11. април је био најтежи дан, погинуло је девет граничара и десети је био Комарица, рекао је пуковник Душко Шљиванчанин, командант 53. граничног батаљона Приштинског корпуса.

 

Мирослав Вишњић, бивши припадник Петог батаљона војне полиције који је са Комарицом бранио земљу као редовни војник, био је са њим до самог краја.

 

Драган је као командир могао да каже „Момци, јуриш” , али то није рекао. Пошто је испред нас истрчао један граничар, који је већ био под јаком паљбом на око 20 метара од нас, д,ечко није могао да дигне главу, био је рањен, Драган је први потрчао да му помогне и својим прим,ером показао ко је и шта је. Тако је спасио и мој живот, рекао је Вишњић, наводе србијански медији.

 

Будимир Комарица, Драганов син, оца никада није упозна, јер је у тренутку његове погибије имао само годину дана. Приче о оцу слушао је од мајке, баке, стрица и родбине. Најавио је и одржавање 30. турнира у малом фудбалу у насељу Милоја Ђака, који је његов отац покренуо и организовао, а који од прошле године носи име по Драгану и Ивици. Аутор мурала, који је осликан баш на згради у којој је живео Драган Комарица, јесте Смедервац Борис Јекнић. „Ово је један од дражих мурала који сам урадио и част ми је што сам део овог великог пројекта. Мурал је симбол храбрости и патриотизма”, рекао је он за србијанске медије.

Војник Ивица Серафиновић (1978.) из Смедерева био је припадник херојске 125. моторизоване бригаде Приштинског корпуса.

Међу погинулим припадницима Војске Југославије у рејону карауле 1998-1999. били су и Смедеревци Бојан Радојковић (1977) десетар, и добровољац Драган Петковић (1953).

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести