НОВОСТИ

Држава да реагује на одлуку БНВ-а да не признаје химну „Боже правде“

02/09/2021

Коалиција НАДА, коју чини Покрет обнове Краљевине Србије /ПОКС/, Демократска странка Србије /ДСС/ и 23 удружења грађана, затражила је реаговање државе на одлуку Бошњачког националног већа /БНВ/ да званичну химну Србије „Боже правде” не признају као државну.

 

Химна „Боже правде“

Химна „Боже правде“

 

НАДА је оцијенила да је недопустиво одбијање муслимана из Рашке области да дјеци у школама пусте химну „Боже правде” на првом часу нове школске године, како је прописало Министарство просвјете, науке и технолошког развоја Србије.

Предсједник ДСС-а Милош Јовановић нагласио је да је Закон о изгледу и употреби грба, заставе и химне Србије јасно дефинисао која је државна химна, као и њен текст, а да се закони морају поштовати подједнако на цијелој територији, саопштено је из ДСС-а.

Министарство просвјете, науке и технолошког развоја Србије је уочи нове школске године донијело одлуку да први школски час у свим школама на територији Србије започне интонирањем химне „Боже правде”.

На то су се оглушиле руководства извјесног броја школа на подручју Рашке области /Санџака/.

Бојкоту химне претходила је одлука БНВ-а да званичну химну државе “Боже правде” не признаје као државну јер је, како је саопштено, “Бошњаци не доживљавају као државну, већ као националну химну српског народа”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести