НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

Држава мора бити чувар српског идентитета

18/06/2021

Србија, Република Српска, Српска православна црква (СПЦ) и традиционална породица истински су чувари српског идентитета, те су стога на сталном удару оних који га желе искорјенити, поручено је данас у Београду на представљању Зборника радова “Српски идентитет” у издању СПКД “Просвјета”.

 

 

Сенатор Републике Српске Милимир Мучибабић, чији је рад садржан у Зборнику, рекао да је проблем националног идентитета актуелан и акутан, да је нужно да се говори о њему, а да се као чувар идентитета мора издвојити држава.

 

“Задатак државе, како Србије, тако и Републике Српске је да о феномену културног идентитета напокон проговори са српског становишта не доводећи у питање никог, не доводећи у питање вредновање другог, посебно комшије”, рекао је Мучибабић.

 

Он је истакао да Срби имају обавезу да проговоре о себи и да са лица и врата скину ону слику коју су им “усрећитељи са Запада ставили” и да свијету покажу неко друго лице које историја може памтити.

 

“Наша обавеза је да се на духовном плану боримо за наш идентитет”, рекао је Мучибабић.

 

Професор Слободан Антонић је рекао да они који желе да уруше српски идентитет нападају косовски завјет и искуство геноцида српског народа.

 

“Држава, црква и породица бране те вредности и зато се они нападају”, рекао је Антонић и додао да су свакодневни и напади на СПЦ.

 

Када је ријеч о држави, каже Антонић, она мора да има јасну политику када је ријеч о образовању и јасну културну политику.

 

“Национални идентитет се може одржати и без државе, али да би то било како треба институције морају да раде свој посао”, рекао је Антонић и указао да закон о језику и писму годинама стоји у фиоци, док други закон пролазе.

 

Предсједник Одбора САНУ за лингвистику Срето Танасић оцијенио је да су српски језик и ћирилица основи идентитета.

 

Kао погубну оцијенио чињеницу да идентитетски важни закони, попут закона о језику и писму, чекају на усвајање, док се убрзано доносе закони, као што је Закон о родној равноправности, које су “насиље над српским језиком и рушиоци српског идентитета”.

 

“Готово све што смо створили створили смо на ћирилици. Затирање ћирилице је и затирање идентитета”, рекао је Танасић.

 

Он је критиковао власти Србије што одлажу законско и стварно регулисање питање српског језика, оцијенивши да Република Српска, конкретно српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик исказује већу спремност да се то питање ријеши.

 

Професор Слободан Димитријевић рекао је да је српски идентитет тешко срушити јер он подразумјева светосавски завјет – као посвећењу Богу државе и културе и косовски завјет – као жртвовање за Христа ради очувања духовног и националног идентитета.

 

“Док се прича о идентитету, Срби као нација умиру”, рекао је Димитријевић и додао да ће резултат овогодишњег пописа показати да их је милион мање него 2001. године.

 

Промоцију Зборника “Српски идентитет” и организацију истоимене трибине у Београду подржало је Представништво Републике Српске у Србији.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести