НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Ево колико је ДЈЕЦЕ УБИЈЕНО у НДХ и у којим логорима!

06/07/2021

На најмонструознији, најсвирепији начин убити око 75.000 дјеце, просјечне старости од 6,5 година, и данас величати и славити такву државу, величати њена крволочна знамења, величати такве злочине геноцида и злочинце који су то чинили, могу само болесни. Ово су злочини Независне Државе Хрватске над дјецом. Да посјетимо и незаборавимо.

 

Користећи податке из више извора, као и податке из књиге „Били смо дјеца: Јасеновац – гробница 19.432 дјевојчице и дјечака“ Драгоја Лукића, објављене 2000. године, подсећамо да је у Независној Држави Хрватској, за вријеме Другог свјетског рата, а према подацима који још уијвек нису коначни, убијено 74.762 дјеце, млађих од 14 година.

 

Од тог броја, 14.528 дјеце води се као жртве рата, а над 60.234 дјетета извршен је најтежи облик геноцида – 32.054 су дјечаци, 28.012 су дјевојчице.

 

Највише је убијено српске дјеце – 42.791, ромске – 5.737, муслиманске – 5.434, јеврејске 3.710 и хрватске – 2.289 дјеце. За 273 дјеце није утврђена национална припадност.

По више од хиљаду разних стратишта широм Независне Државе Хрватске убијено је 37.139 дјеце.

У бројним хрватским, немачким и италијанским логорима животе је изгубило 23.504 дјетета. Само у Јасеновачком логору убијена су нјих 19.432.

У офанзиви њемачких фашистичких трупа и хрватских усташких фашиста, њих око 40.000, на Козару, у прољеће 1942. године, српски народ тог подручја убијан је или на лицу мјеста или одмах након заробљавања. А велик дио народа усташе су отјерале у Градину, на десној обали Саве, и ту их поклале или маљевима побиле. Многи су отјерани у Логор Јасеновац и ту побијени.

 

Са Козаре је тада отјерано у концентрационе логоре или на рад у Њемачку преко 68.500 Срба.

 

Из 219 козарских села и градова убијено је и на друге начине уморено више од 11.000 дјеце. Најмлађа су била у пеленама и колијевкама, а најстарија су имала 14 година. Њих 1.195 било је од неколико дана до неколико мјесеци старости. Просјечна старост 11.194 убијених дјечака и дјевојчица била је 6,5 година. Од тога је убијено: српске дјеце – 10.775, ромске – 310, муслиманске – 73, јеврејске – 15, хрватске – 12, а за деветоро  њих није утврђена националност.

Дјеца у НДХ најсвирепије су мучена и убијана по логорима у Јасеновцу и околним мјестима која су била у саставу тог логора: Стара Градишка, Јабланац, Млака, Уштица, затим у Горњој Ријеци, Јастребарском, Сиску, у транспортима, по загребачким болницама и прихватилиштима, по Славонији и Мославини, у логору Старо Сајмиште код Земуна…, објавио је Интермагазин.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести