НОВОСТИ

Етно група чува од заборава српско поријекло и традицију

01/09/2021

Етно група „Небеска Крајина” из Босанксог Петровца, са благословом епископа бихаћко-петровачког и рмањског Сергија, снимила је видео спот за пјесму “Знаш ли роде мили гдје су света мјеста?” с циљем промоције крајишких светиња, цркава и манастира.

 

Етно група „Небеска Крајина" из Босанксог Петровца

Етно група „Небеска Крајина” из Босанксог Петровца

 

Циљ спота је и очување језичког, вјерског и културног идентитета српског народа у Крајини и БиХ.

Аутор пројекта и текста пјесме Предраг Вујић, професор православне вјеронауке у Мјешовитој средњој школи Босански Петровац, рекао је да Срни да ће видео спот бити промовисан у недјељу, 5. септембра, у порти Храма Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу.

Он је рекао да је пјесма снимљена у оквиру двогодишњег пројекта „Зове Црква, зову преци” којег с благословом епископа Сергија, реализује Српска православна црквена општина Смољана.

Покровитељ пројекта је Министарство културе и информисања Србије, а видео спота продукција „Заборављени коријени” из Источног Сарајева.

„Крајина је, уз Косово и Метохију, најсветије парче наше земље и најскупља наша ријеч. Осим косовског постоји и крајишки завјет, исписали су га својом жртвом мученици гаравички, дрварски, ливањски, рисовачки, гламочки, куленвакуфски, шушњарски, мученици Петровачке цесте и бројни други светитељи из нашег светог рода крајишког”, рекао је Вујић.

Остале Вијести