НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Жене и Бања Лука

02/06/2021

Занимљивост која можда није позната свим Бањалучанима о припадницама љепшег пола које су на различите начине утицале на развој Бањалуке.

 

Жене и Бања Лука

Жене и Бања Лука

 

Гизела Јанушевски је била прва докторица у Бањалуци која је радила од 1899. године. Након затварања државне ординације, отворила је приватни диспанзер у којем је лијечила, углавном, жене и дјецу од заразних болести и инфекција, респираторних и полних болести, а обављала је и мање хируршке операције. Често је и бесплатно лијечила грађане, првенствено дјецу из сиромашних породица или дјецу без родитељског старања. Умрла је 2. марта 1943. године у нацистичком концентрационом логору Терезиенштат, а за свој цјелокупни предани рад 1937. добила је аустријско државно одликовање за заслуге.

Јулка Поповић-Срдић је је била једна од малобројних жена које су се прије Другог свјетског рата окушале на списатељском пољу у бањалучком културно-друштвеном животу.

Јулија Пејновић је била истакнута бањалучка оперска пјевачица, глумица и педагог. Предавала је клавир и соло пјевање у Музичкој школи у Бањалуци.

Бранислава Перовић Нешковић је била учесница Народноослободилачке борбе (вишеструко је одликована за учешће у рату и носитељица је Партизанске споменице 1941), докторка физике и прва директорка Института за нуклеарне науке „Винча“. Рођена је у Бањалуци 1920. године, гдје је похађала Гимназију док је нису избацили због дијељења летака и читања „Пролетера“. Школу је завршила у Београду гдје је послије уписала Технички факултет. Била је активна чланица Комунистичке партије и уредница југословенског омладинског листа „Омладина“. На Институту за нуклеарне науке „Винча“ је била дио тима који је пројектовао и направио неке од најсложенијих физичких инструмената и опреме. Била је укључена у пионирске пројекте из области јонизованих гасова и атомских судара, основала је Одјељење за сепарацију радиоактивних изотопа и Лабораторију за атомску физику, а од 1976. до 1979. је била генерална директорка Института за нуклеарне науке „Винча“ , чиме је постала прва жена на челу природњачке научноистраживачке институције у историји Југославије. Умрла је 2008.

Анка Дракулић је била прва школована учитељица које је у Бањалуку стигла 1868. године на позив богате трговачке фамилије која је жељела да школује и своју женску дјецу. Анка ће остати забиљежена не само по свој преданости да ради на описмењавању становништва, већ и као прва жена која је у Бањалуци имала клавир.

Јелица Беловић Бернаџиковска (1870 – 1946) је говорила девет језика. У Бањалуку је дошла на мјесто управнице Више дјевојачке школе гдје је остала све до преурањеног пензионисања од стране аустроугарске власти. Утицала је на образовни, друштвени и културни живот жена у Бањалуци. Писала је о етнографији, педагогији и историји женске књижевности. Лексикон „Грађа за технолошки рјечник ручног рада“ написан је на седам језика. У предговору дјела „Српски народни вез и текстилна орнаментика“ из 1907. гдине потписала се као ауторица, користећи родно сензитиван језик, што је и за данашње вријеме ријеткост. На њемачком језику написала је неколико стотина фељтона о феминизму и праву жена на образовање. Превела је на француски језик преко 100 народних пјесама и прича.

Маргита Херцл (1900 – 1942) је завршила Медицински факултет у Бечу и била је специјалиста за дјечије болести. Говорила је мађарски и њемачки језик, а француским се служила. Радила је и као хонорарна докторица и водила курсеве за мајке у Гимназији у Бањалуци. Била је активна чланица „Женског покрета“ и „Црвеног крста“.

Равијојла Јоветић (1904 – 1989) је била власница најпрестижнијег кројачког салона у Бањалуци. Била је врсна модисткиња о чијем се умијећу причало изван Бањалуке и чије су балске хаљине сматране умјетношћу.

Милица – Царка Јовановић (1896 – 1994) је у бањалучком позоришту глумила једанаест година, а припадала је првој групи глумаца и глумица који су играли у првој сезони бањалучког позоришта. Након Другог свјетског рата глумила је у првом дугометражном филму „Славица“.Сматра се једном од најуспјешнијих глумица свог времена који је свој таленат брусила у Бањалуци.

Наталија Јовић (1900 – 1969) је била ангажована у организацији „Женског покрета“ тридесетих година прошлог вијека, а касније је била активисткиња АФЖ-а, те је у великој мјери допринијела развоју женског активизма у Бањалуци. Рат је провела по затворима (Крагујевац и Бањица), те се по завршетку рата вратила у Бањалуку гдје је радила као професорица.

Љубица Дада Јовановић (1885 – 1980) је током првог свјетског рата била болничарка, а за свој рад, допринос и пожртвованост добила је три одликовања. Жељу да се посвети глуми крила је од свог патријархалног оца. Глумачки позив је доводи до бањалучког позоришта гдје проводи десетак година.

Вахида Маглајлић (1907 – 1943), народна хероина Југославије. Прича о Вахиди је прича о жени која је напустила комфор имућне, угледне бањалучке градске породице и укључила се у отворену борбу против фашизма. У Комунистичку партију Југославије примљена је у мају 1941. године. Скривала је и смјештала комунисте у кући свога оца, учествовала у њиховом пребацивању на ослобођену територију, сакупљала је лијекове и други санитетски материјал, одјећу и обућу, оружје и муницију, као и други потребни материјал. Била је једна од најсигурнијих партизанских веза у Бањалуци. У бањалучком затвору, познатом као „Црна кућа“, била је мучена и малтретирана у нади да ће одати и остале сараднике Народноослободилачког покрета, а из затвора је побјегла скоком кроз прозор. Дјеловала је међу народом, углавном женама. На Првој конференцији Антифашистичког фронта жена Југославије, одржаној 6. децембра 1942. године у Босанском Петровцу, изабрана је у чланство Централног одбора. Погинула је 1. априла 1943. Године код Босанског Новог, приликом изненадног њемачког напада. Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 20. децембра 1951. године, проглашена је за народну хероину.

 

Извор: СРБИУБИХ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести