НОВОСТИ

Живот малобројних Срба у Карловцу; Без младих и запослења, нема ни перспективе

18/07/2021

Патријарх српски Порфирије служио је свету патријаршијску литургију у Карловцу, поводом славе Епархије Горњокарловачке. У Карловцу, од око 20.000 Срба 1991. године, остало је њих око четири хиљаде.

 

Епархија Горњокарловачка

Епархија Горњокарловачка

 

Срба је све мање на простору Епархије Горњокарловачке, а многи се на попису становништва 2011. године нису смјели изјаснити као Срби и православци, истичу у Епархији. Нарочито је мален број младих. Један од изузетака је 16-годишња Невена Пумпаловић, која, са своје двије сестре, пјева у црквеном хору.

– Наравно, увијек ће бити људи који ће нас осуђивати, који знају и вријеђати и на националној и на вјерској основи, али ми се не обазиремо на то, зато што смо увијек заједно и нама уопште није проблем кад нам неко нешто каже, јер не одустајом лако и боримо се – истакла је она.

Јасмина Мајсторовић из Коранског села наводи да у Карловцу  нема становништва које је ту живјело, које је ту оставило и гробове и претке и културу и историју.

– Младих нема, просјечна старост је преко 65 година на овим просторима и основни проблем је што ми старимо – сматра Мићо Мартиновић са Кордуна.

Живот Срба на Банији и Кордуну никада није био лаган, а посјета патријахра представља подршку вјерном народу, истакао је епископ Горњокарловачки Герасим.

– Посјета поглавара цркве значи много, значи охрабрење да ти исти људи, вјерујући народ, српски, православни, може слободно да каже све што пожели и да се идентификује, да се не мора скривати – сматра епископ Горњокарловачки Герасим.

Патријарх Порфирије, у бесједи, упутио је поруку мира и хришћанске љубави и слоге.

– По ријечи Христовој, позвани смо ми да све људе видимо као своју браћу. Дакле, боље нашао у Господу, у љубави његовој, све људе који живе на овим просторима – истакао је патријарх Порфирије.

Саборни Храм Светог Оца Николаја у Карловцу миниран је 1993. године, а обновљен 2007. године.

 

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести