НОВОСТИ

Забранити негирање усташких злочина и поздрав „За дом спремни”

25/06/2021

Употребу усташког поздрава „За дом спремни”, уз који су животе скончале хиљаде и хиљаде жртава усташког терора у логорима смрти на територији Независне Државе Хрватске /НДХ/ треба забранити, као и негирање усташких злочина и постојања концентрационих сабирних и логора смрти, поручено је данас на обиљежавању Дана сјећања на Јадовно 1941.

 

Обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941

Обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941

 

Дан сјећања на Јадовно 1941, односно 80 година од страдања 38.000 Срба у комплексу логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг, организовало је Српско народно вијеће /СНВ/ заједно са Координацијом јеврејских општина Хрватске, Епархијом горњокарловачком Српске православне цркве и Савезом антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

 

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац рекао је овим поводом да би била страшна помисао да се НДХ 1941. године лакше рјешавала својих Срба, Јевреја, Рома и комуниста, него што се Хрватска 2021. године рјешава заборава њиховог страдања и оставштине усташтва коју симболизује „За дом спремни”, саопштено је из СНВ-а.

 

Он је навео да се непрестано пита зашто је некоме стало да један од најсрамнијих поздрава и израза родољубља у хрватској историји “За дом спремни” никако да изгуби своје грађанско право – право службене и јавне употребе.

– Да ли је истрајност на одбрани званичног поздрава усташког покрета и НДХ посљедица знања о њеним расним законима и злочинима геноцида према Србима, Јеврејима и Ромима, а чије озваничење је овјеравано управо са „За дом спремни“ или је та истрајност посљедица незнања које се у посљедњих 30 година у Хрватској из године у годину све више повећава о свему томе, чега је и кога је тај поздрав трајан симбол? – упитао је Пуповац.

Предсједник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус рекао је да тражи забрану употребе тог усташког поздрава у име хиљаде и хиљаде оних који су под покличем „За дом спремни” завршили животе овдје и у осталим усташким логорима смрти на територији НДХ или су одведени у нацистичке логоре смрти.

Он је додао да тражи и забрану употребе усташког знамења и знакова, као и забрану негирања усташких злочина и постојања концентрационих, сабирних и логора смрти.

Изасланик предсједника Србије Веран Матић рекао је да је потребно градити политику помирења између народа, па чак и када су посриједи страхоте Другог свјетског рата.

– Посебно страхоте као што је страхота Јадовна и Пага. Сматрам то нашом дужношћу према онима који су овдје недужни страдали. Према генерацијама којима требамо омогућити слободу од злочина, моралну уздигнутост изнад злочина и моралну снагу за мир, за живот без мржње и измирење између народа у Хрватској, народа у Србији и измирења између Хрватске и Србије – рекао је Матић.

Ранко Бритвић се у име ветерана домовинског рата придружио апелима Огњена Крауса и Пуповца, те затражио од Владе Хрватске да хитно законски забрани употребу спорног усташког поздрава, те поручио да је обавеза свих да заувијек памте жртве усташког терора.

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких логора намијењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој НДХ.

За само 132 дана постојања у првом ликвидационом центру НДХ Госпић-Јадовно-Паг страдало је најмање 38.000 православних Срба.

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести