НОВОСТИ

Заупокојена литургија блаженопочившем митрополиту Амфилохију

30/10/2021

У Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици служи се Света заупокојена литургија блаженопочившем митрополиту Амфилохију, поводом годишњице његовог упокојења.

 

Митрополит Јоаникије

 

Заупокојену литургију служи Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије, а присуствују премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, предсједник Скупштине Алекса Бечић, као и бројни вјерници, преносе медији.

Након литургије биће служен и помен у крипти Саборног храма, гдје су сахрањени земни остаци митрополита Амфилохија.

Поводом годишњице његовог упокојења, Митрополија црногорско-приморска организовала је духовно-културну манифестацију “Дани митрополита Амфилохија”, која је отворена 27. октобра.

У оквиру манифестације у протекла два дана одржана је филозофска трибина о животу и дјелу блаженопочившег митрополита Амфилохија, те књижевно вече.

“Дани митрополита Амфилохија” биће завршени 5. новембра, када ће у манастиру Стањевићи бити промовисан пројекат његове библиотеке и истраживачко-научног центра.

Митрополит Амфилохије рођен је на Божић 7. јануара 1938. године као Ристо Радовић у Барама Радовића у Доњој Морачи. Завршио је Богословију Светог Саве у Београду. На Богословском факултету Српске православне цркве у Београду дипломирао је 1962. године.

Осим теолошких наука, на Филозофском факултету у Београду студирао је класичну филологију, а постдипломске студије наставља у Берну и Риму.

Одатле прелази у Атину, у којој, за вријеме седмогодишњег боравка, осим свакодневне парохијске службе, докторира, а тезу /на грчком језику/ о Светом Григорију Палами брани уз највишу оцјену.

Потом годину дана проводи на Светој Гори, а онда је позван да предаје на Руском православном институту Светог Сергија у Паризу од 1974. до 1976. године, гдје, уз осталих пет језика које је савладао, усавршава и француски језик.

Замонашио се 1967. године у Грчкој, гдје је потом 21. јула 1968. постао јеромонах.

Митрополит Амфилохије био је други по рангу међу епископима у хијерархији Српске православне цркве, одмах након патријарха српског.

Почасни докторат Института Светог Сергија у Паризу добио је у фебруару 2012. године.

Због митрополитове блискости са народом, добио је надимак Ђед или Ђедо /као заједнички дјед свим вјерујућим људима/, на који се радо одазивао.

Митрополит Амфилохије преминуо је 30. октобра 2020. године, уочи празника Светог Петра Цетињског.

Његови земни остаци сахрањени су 1. новембра у крипти Саборног храма у Подгорици.

Остале Вијести