НОВОСТИ

Зауставити Закон у ком се не спомиње Косово и Метохија

31/05/2021

Патријарх СПЦ Порфирије упутио је допис министарки културе Маји Гојковић у коме указује да је СПЦ највећи појединачни власник духовног, покретног и непокретног културног наслијеђа у Републици Србији, али да нажалост није била укључена у процес израде веома важног Закона о културном наслијеђу, који задире и у њено унутрашње функционисање.

 

Патријарх СПЦ Порфирије

Патријарх СПЦ Порфирије

 

Како је саопштено из СПЦ, патријарх је министарки културе предложио да усвајање тог закона одложи, указујући да се у шест чланова нацрта овог закона помиње Аутономна покрајина Војводина, а ни у једном члану Аутономна покрајина Косово и Метохија, гдје је културно наслијеђе најугроженије.

 

„Указујући на мањкавост одређених чланова Нацрта овог закона, а знајући да је заједнички циљ очување културног наслијеђа, Његова Светост је госпођи Гојковић предложио да његово усвајање одложи до даљњег. Између осталог, поглавар Српске Православне Цркве је указао да се у шест чланова нацрта овог закона помиње Аутономна покрајина Војводина, а ни у једном члану Аутономна покрајина Косово и Метохија, гдје је културно наслијеђе најугроженије и, готово свакодневно, изложено нападима и девастирању. Његова Светост је, с тим у вези, указао на могућност недобронамјерних закључака да је изостављањем јужне српске покрајине из текста овог кровног закона, покрајина искључена из система државне бриге, што свакако није случај и може да умањи значај огромних напора које држава чини у заштити српског културног наслијеђа на Косову и Метохији“, објављено је на сајту СПЦ.

 

Патријарх је, како се додаје, указао на чињеницу да је члан 102 односног Нацрта закона, Српској Православној Цркви, de facto, укинуто право да културно наслијеђе чији је власник користи за сопствену мисију, за коју су та културна добра вјековима и стварана. Правни стручњаци су Светејшем указали да би стриктном примјеном овог члана, Црква од власника, била сведена на корисника, којој би послије осам вјекова била ускраћена основна власничка права која су светиња у свим демократски уређеним друштвима и државама.

 

Измјенама и допунама предложеног Нацрта, закон неће бити у супротности са Законом о црквама и вјерским заједницама, што је сада несумњиво случај. Закључујући своје обраћање Његова Светост Патријарх г. Порфирије сматра да усвајање оваквог закона не би допринијело заједничкој дводеценијској интензивној борби Српске Православне Цркве и државе да своје културно наслијеђе на простору Косова и Метохије сачувају у свом окриљу, као и у уставном и систему заштите културних добара Републике Србије, закључује се у саопштењу СПЦ.

Извор: СПЦ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести