НОВОСТИ

ЗАХВАЉУЈУЋИ ТЕСЛИ: Србија прва на Балкану почела да производи струју

21/10/2021

Србија је међу првим земљама у Европи почела да производи струју, на шта указује и чињеница да у овој земљи постоји пет малих хидроелектрана старих више од 100 година (ХЕ „Под градом“, „Гамзиград“, „Вучје“, „Моравица“, „Света Петка“). У Србији је само четири године након изградње прве хидроелектране на Нијагариним водопадима изграђена прва хидроцентрала на ријеци Ђетињи у Ужицу, по принципима истакнутог српског научника Николе Тесле.

 

Никола Тесла

 

Прва хидроелектрана у Србији је била пуштена 2. августа 1900. године и то са Теслиним системом трофазних струја, електроцентрала „Под градом“ у Ужицу на Ђетињи. Заустављена 1970., па поново покренута 2000. и ради и данас. Исте 1900. године покренута је Хидроелектрична централа на ријеци Градац. Друга хидроцентрала је пуштена на рјечици Вучјанка у Вучју 1903. године. Ради и данас. За ове двије и још многе хидроцентрале саграђене прије Првог свјетског рата у Србији заслужан је Ђорђе Станојевић. Сљедећа хидроцентрала била је „Света Петка“ на Нишави из 1908. године и потом „Гамзиград“ на Црном Тимоку близу Зајечара из 1909. године. Обје електране су у оперативном стању и још увијек раде.

Иако је Тесла у Београду провео само један дан, захваљујући пријатељству са физичарем и астрономом Ђорђем Станојевићем и тај један дан био је кључни тренутак за електрификацију и развој Србије. Одушевљен Теслиним изумима и вођен њима, Станојевић је електрифицирао Србију и 1900. године по Теслиним принципима изградио прву хидроцентралу у Србији названу „Под градом“ у Ужицу.

Ђорђе Станојевић, професор Велике школе у Београду, водећи стручњак међу тадашњим српским физичарима, осмислио је овај објекат, смјештен испод ужичког Старог града, да би помогао оснивачима прве ужичке ткачнице којој је недостајао јефтин и сигуран енергетски извор. О томе колики је значај тада придаван ужичкој централи, говори то што је камен темељац за њу поставио лично краљ Србије Александар Обреновић, подсјећа портал Расен.

 

Њена градња била је тешка и скупа, а машине су набављене у фирми Сименс Халске у Бечу. Када је централа на Илиндан 1900. завршена био је то празник за житеље мале вароши и почетак једног новог доба, које ће бити обиљежено свеопштом примјеном електричне енергије.

 

Пуних седам деценија електрана на Ђетињи производила је струју и њеним благодетима даровала Ужичане. Када је прављена жељезничка пруга Београд-Бар затрпан је њен јаз и тада је престало њено коришћење. Нове технологије потиснуле су у други план вриједну старицу са Ђетиње.

 

Ипак, за прославу стогодишњице од њене изградње стара централа је потпуно обновљена и на Илиндан 2000. године опет оспособљена за рад. Старе Сименсове машине поново производе струју, а производња у овој електрани довољна је да ради цјелокупна јавна расвјета у Ужицу. Истовремено, овдје је сада и Музеј технике који је права атракција за многе посјетиоце.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести