НОВОСТИ

ЗАШТО ХРВАТСКА НЕМА ПРАВА НА НИКОЛУ ТЕСЛУ?

28/07/2021

ЗАШТО ХРВАТСКА НЕМА ПРАВА НА НИКОЛУ ТЕСЛУ?

ЗАШТО ХРВАТСКА НЕМА ПРАВА НА НИКОЛУ ТЕСЛУ?

Објективни критеријуми да нека савремена држава присваја конкретну историјску личност су следећи (довољно је испунити један од њих):

1) Одређена историјска личност је живјела и радила на територији дате државе;

2) Одређена историјска личност припада државотворној нацији дате државе;

3) Одређена историјска личност је за живота изразила жељу да буде повезана са датом државом или њеном државотворном нацијом.

 

Прво, Никола Тесла није рођен у Хрватској, не само зато што Хрватска као независна држава постоји тек од 1991. године (ако не рачунамо НДХ), већ зато што је Тесла рођен у засебној административној јединици Аустријског царства познатој као Војна крајина 1856. године. Војна крајина је укинута 1881. године, а Тесла започиње своје студије 1875. године у Грацу. Ни у једном тренутку он се не школује нити пребива ван Војне крајине док не одлази у друге диjелове Аустроугарске монархије – у Аустрију, Словенију, Чешку, Мађарску.

Тесла, дакле, добија образовање у сфери електротехнике ван граница данашње Хрватске, док прво запослење које га ставља на пут науке добија у Паризу и Стразбуру, радећи за америчку компанију Томаса Едисона. Остатак свог живота, у који спада најплоднији дио његовог рада као научника и изумитеља, Тесла проводи у Сједињеним Америчким Државама.

Друго, неспорно је да је Никола Тесла по националној припадности био Србин, по вјероисповести православни хришћанин. Неспорно је не само у српском дискурсу, већ се такви подаци врло лако могу наћи у свим интернет изворима на енглеском, попут Енциклопедије Британике у којој Тесла слови за српско-америчког проналазача и инжењера („Serbian American inventor and engineer”), сајта познатог канала Хисторy гдје се Тесла описује као српско-амерички инжењер и физичар („Serbian-American engineer and physicist”) или напослетку у америчком часопису Смитсонијан института у Вашингтону – „српски физичар, инжењер и проналазач („Serbian physicist, engineer and inventor”).

Стављањем лика Николе Тесле на кованицу евра, уколико Хрватска уопште буде примљена у еврозону 2023. године, заиста ће промовисати српску културу, јер је Никола Тесла свуда препознат као научник српског поријекла. Ове године је и централна канадска провинција Онтарио званично прогласила 10. јул за Дан Николе Тесле, као знак поштовања српској заједници која тамо живи, а у закону поменуте провинције Никола Тесла слови за српско-америчког изумитеља и инжењера („Сербиан-Америцан инвентор анд енгинеер”), наводи „стандард”.

Треће, Никола Тесла никада се није декларисао као Хрват. Тесла је писао о свом српском поријеклу, о својој православној вјери, о свом завичају – Лици, изражавао је подршку и поштовање новоствореној држави Јужних Словена – Југославији. Аргументи либерала да Тесла не би имао ништа против да буде повезан са Хрватском је истина искључиво у историјском контексту предратне Хрватске у склопу Југославије, али никако Хрватске која иступа из Југославије, чинећи притом масовне злочине, било то 1940-их или 1990-их.

Кристално је јасно да је коришћење лика и дјела Николе Тесле од стране Хрватске, једнако томе да Србија почне да користи лик бана Јосипа Јелачића само зато што је овај рођен у Петроварадину, који данас припада територији Србије. У овом одјељку треба споменути и чињеницу да је споменик Николи Тесли у Госпићу за вријеме грађанског рата у Хрватској дигнут у ваздух од стране хрватских ултранационалиста, да је Трг Николе Тесле у истом граду преименован у Трг Анта Старчевића, главног идеолога хрватског екстремизма, који ће надахнути и усташки покрет. За време усташког геноцида над Србима у Другом свјетском рату убијено је 119 припадника породице Тесла, насљедника те породице у Теслином родном селу Смиљану више нема.

На контрапитање – какво Србија има право да се повезује са Николом Теслом, одговор се може наћи у другој и трећој тачки критеријума за присвајање историјских личности. Никола Тесла је био Србин по националности, што значи да се његовим ликом може служити свака држава у којој је државотворна нација српска. На исти начин, примјера ради, Италијани славе Кристифора Колумба који је рођен вијековима прије настанка италијанске нације у 19. вијеку, али је пореклом био Ђеновљанин, из Лигуријске области.

Истина је да животна делатност Николе Тесле ни на који начин није била повезана са Србијом, нити било ком другом српском државом тог доба, он и јесте амерички научник у том смислу да је у тој држави добио могућност да се бави науком, али његову српску националну припадност нико не доводи у питање.

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести