НОВОСТИ

За изградњу бањског комплекса у Слатини 300 милиона КМ (ВИДЕО)

22/08/2022

Изградња Бањског комплекса “Слатина” у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” у Слатини коштаће 300 милиона КМ, а завршетак пројекта предвиђен је у наредних неколико година, истакли су данас званичници Републике Српске и руководство Завода.

 

Идејно рјешење комплекса Бање Слатина

Идејно рјешење комплекса Бање Слатина

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је да је развој здравственог сектора и бањског туризма циљ институција Републике Српске, које су спремне да подрже финансирање и овог пројекта.

– Планирано је 100.000 метара квадратних за нове смјештајне капацитете, од хотела до пратећих објеката уз 60.000 квадрата који се односе на уређење парка и остале садржаје – рекао је Додик

 

Он је навео да су институције Српске прихватиле приједлог да се иде са јавном набавком када је ријеч о реализацији пројекта.

 

Оно што је најважније ријешени су имовинско-правни односи и урађено је идејно пројектовање. Сада су у плану студије, које треба да буду урађене, главни пројекат и расписивање тендера.

Директор Завода Горан Талић навео је да је циљ да пацијенти на једном мјесту имају комплетну услугу – од дијагностике до оперативних захвата.

– Планирана је изградња објеката по ободу централног парка који имамо у Слатини. Ријеч је о 100.000 квадрата објеката плус паркови са свим садржајима – рекао је Талић.

Завршетком овог пројекта процјене су да би бања у Слатини код Лакташа могла имати око 1.200 лежајева у једној смјени са додатним приватним смјештајем. Постоје многе предности изградње бањског комплекса на овом мјесту.

Република Српска је издвојила 30 милиона марака за ортопедију у Слатини, а за бању у насељу Српске Топлице у Бањалуци 10 милиона. Из Владе кажу да су опредијељени да улажу у бањски туризам и поручују да предности и природне ресурсе које имамо треба искористити.

Презентацији су, осим Додика и премијера Српске Радована Вишковића, присуствовали министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар финансија Зора Видовић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, градоначелник Лакташа Мирослав Бојић, предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић, декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић, те представници Завода и институција Републике Српске.

Остале Вијести