НОВОСТИ

За изградњу храма посвећеног јасеновачким жртвама прикупљено око 150.000 КМ

23/10/2022

За изградњу храма посвећеног јасеновачким жртвама у мјесту Међувође, општина Козарска Дубица, до сада је прикупљено готово 150.000 КМ, рекао је Срни Зоран Гвозден из Америке, који је један од иницијатора прикупљања новца.

 

Изградња храма у Козарској Дубици

Изградња храма у Козарској Дубици

 

Гвозден је рекао да радови на храму, који се гради с циљем очувања сјећања на мученичко страдање Срба у Јасеновцу и другим мјестима, теку споро.

– Материјал, заправо циглу смо купили и сада је план да до краја године буде сазидан храм до крова. Грађевински материјал је веома скуп, али и грађевински радници. До сада смо прикупили око 150.000 КМ, па како нам новчана средства буду дозвољавала, тако ћемо и радити на изградњи – објаснио је Гвозден.

Он је указао на значај изградње овог храма у Поткозарју које је много страдало у Другом свјетском рату, када је највећи број дјеце, жена, старих и немоћних са простора Козаре, Кнешпоља и многих других крајева, послије офанзиве на Козари проведено кроз Међувође, а потом убијено и погубљено у логору Јасеновац.

Гвозден је навео да је у периоду од 1942. године на подручју Међувођске парохије више од 700 дјеце одведено у правцу Јасеновца и од тада им се губи сваки траг.

– Важно је да свако од нас буде свјестан колико је битно да не заборављамо своју историју, културу и вјеру. Позивам све људе широм свијета, али и институције Републике Српске и БиХ да помогну изградњу храма посвећеног јасеновачким жртвама у Муђувођу – додао је Гвозден.

Он је рекао да се новац може уплатити на жиро рачун у власништву Српске православне црквене општине у Кнежици, ИБАН БА395620108047299649, СWИФТ: РАЗББА22, Кнежица ББ, 79.240 Козарска Дубица, НЛБ Банка Бањалука.

Изградња Храма почела је 2018. године уз благослов Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести