НОВОСТИ

За свега неколико сати звјерски убијено 585 жена, дјеце и стараца

22/05/2021

Љубиша Пауновић, шеф тима за утврђивање истине о геноциду у Велици, највећем злочину у Црној Гори у Другом свјетском рату, најавио је да ће 28. јула, на дан када је 1944. године за неколико часова убијено 585 жена, дјеце и стараца, бити објављена књига са прецизним подацима о страдалима.

 

Пауновић је навео да се прикупљају подаци за још 130 особа, да ли су убијени тог дана или дан раније или касније.

 

Пауновић, чији је тим формиран уз благослов епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, рекао је за “Вечерње новости”, да је био свети задатак да се расположива имена жртава у сваком братству провјере и допуне да би се направио што прецизнији списак величких великомученика које је Српска православна црква убројала међу свете.

Покољ Срба и Црногораца починили су припадници нацистичких СС дивизија “Принц Еуген” и “Скендерберг” потпомогнути балистима из Ругове, албанском милицијом са подручја Бихора, углавном из Петњице и околине.

Тим за утврђивање истине о геноциду у Велици утврдио је да је убијено 347 особа женског и 164 мушког пола, а да за осам жртава недостају подаци о полу.

Убијено је девет жена у поодмаклој трудноћи, а послијератним ископавањем је утврђено да је једна од њих носила близанце.

Свирепо су, бацањем увис и дочекивањем на бајонете, вјешањем на шљиве, одсјецањем удова, паљењем кућа убијена 23 дјетета узраста до годину дана, 48 није било навршило пет година, а још 58 њих је имало до десет година.

У злочину је ликвидирано 34 малишана до 15 година. Убијена су 23 дјечака до 18 година и 21 младић до 20 година.

Међу ликвидиранима је било чак 30 стараца од 70 година, 14 стараца до 80 година, а нису била поштеђена ни четири старца од 90 година.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести