НОВОСТИ

За 10 дана 700 захтјева Срба који имају проблем са имовином у ФБиХ

21/09/2021

Координатор рада Канцеларије за стручну правну помоћ Србима у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је данас Срни да је од почетка заједничке кампање Србије и Републике Српске, односно за посљедњих 10 дана, стигло 700 захтјева Срба који имају проблем са својом имовином у ФБиХ, што је драстично повећање.

 

За 10 дана 700 захтјева Срба

За 10 дана 700 захтјева Срба

 

Радановић је истакао да је од почетка те кампање за заштиту српске имовине у ФБиХ, која је кренула 11. септембра, закључно са јучерашњим даном, број захтјева повећан за чак 900 одсто.

Он је навео да је Канцеларији за стручну правну помоћ Србима у ФБиХ у Бијељини у том периоду пристигло 107 захтјева, у Зворнику 39, у Бањалуци 51, Источном Сарајеву 41, Мркоњић Граду 77, Невесињу 32, а њему лично још 58 захтјева.

Радановић је указао на то да је за 41 мјесец рада свих тих канцеларија било поднесено 4.500 захтјева, док је за само посљедњих 10 дана приспјело 10 одсто цјелокупног посла из претходног периода.

Највише захтјева Срба стигло је из дијаспоре, односно прекоокеанских земаља, а потом из региона и ЕУ.

“Проблем имају људи који нису провјерили своје оставинске расправе, земља се води на умрлима, користе је Бошњаци и Хрвати, а да Срби никада нису дали сагласност за то”, нагласио је Радановић.

Он је захвалио Влади Србије, посебно Министарству спољних послова Србије што је овом кампањом, у коју су укључене све амбасаде и комплетна дипломатска мрежа, показало невјероватну снагу и уложило енергију да информације о правима Срба у ФБиХ дођу до сваког Србина, ма гђе да тренутно живи.

Он је позвао све Србе који имају овај проблем да се и даље јављају на све контакт телефоне наведених канцеларија и додао да ће се настојати да се свакоме помогне.

Радановић је рекао да, према тачној бази података којом располаже та канцеларија, око 400.000 Срба има земљиште у ФБиХ, а њих сигурно 250.000 има проблем са имовином.

“Овај проблем се мора ријешити јер многи људи имају по 50 до 100 дунума земље, а сједити негђе у Београду или отићи на одмор, а не отићи у свој завичај неколико дана, не покосити своје њиве, не обићи шуму, гробље, цркву гђе су вам преци крштени је, прије свега, неморално”, навео је Радановић.

Он је, као примјер Срба који имају проблем са имовином у ФБиХ, навео људе из села Милановац поред Санског Моста, чије земљиште је и данас уписано на њихову бабу Милку, која је умрла седамдесетих година, а потом је умро и њен син деведесетих година прошлог вијека.

Радановић је истакао да је Канцеларију контактирао Милкин унук, који покушава да се упише као власник земље, а да би то урадио мора да се обави оставинска расправа за њу, а потом и све њене насљеднике.

Остале Вијести