НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

ЗБОГ СРПСКОГ МАЈОРА ДРХТАО ЈЕ БЕЧКИ ДВОР: Наручили су његово хапшење, ПА СЕ СТРАШНО ПОКАЈАЛИ

25/07/2021

Чувени ултиматум који је услиједио након Принциповог атентата, који је Србија добила од Аустроугарске 1914. године, од десет тачака, садржао је двије тачке које су се односиле директно на Танкосића. У другој тачки се наводи захтјев за гашење Народне одбране, док у седмој Аустроугарска тражи неодлагано хапшење Воје Танкосића.

 

мајор Воја Танкосић

мајор Војислав Танкосић

 

Војвода се сам пријавио код свог претпостављеног, уз молбу да му само дозволи да уништи повјерљиву документацију, коју је држао у кући, за шта је и добио дозволу. Новине су затим обавијестиле да је херој ухапшен, а Танкосић је прослијеђен у притвор.

Међутим, долази до проблема између војске и четника. Његова чета се улогорила испред затвора, под командом чувеног војводе Јована Бабунског. Љути и разочарани, препуни искуства са ратишта, обучени у четничке униформе, са пушкама у рукама, бомбама и камама око појаса, спремни за борбу до посљедњег, застрашили су стражаре али и више официре који су обезбјеђивали затвор. Сукоб са чувеним Бабунским, Владом Воскаром, Ђуром Шарцем, Мустафом Голубићем и другим ратницима овјенчаним славом у сукобима, никоме није дјеловао као рутинска операција. Цјелокупна војска и полиција су били под изузетеним притиском прекаљених војвода, па је Танкосић уз велику помоћ својих сабораца врло брзо пуштен. Одмах након изласка из притвора започео је припреме за рат са Аустроугарима. Мало је рећи да им се осветио за ову кратку затворску „авантуру“.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести