НОВОСТИ

Зворник: Постхумно уручена одликовања породицама 16 погинулих бораца

22/10/2021

У Градској управи у Зворнику уручена су постхумна одликовања – Медаља заслуга за народ породицама 16 погинулих борца Војске Републике Српске са подручја Зворника, Власенице и Братунца, који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Одликовања Медаља заслуге за народ

 

Од 2012. године до данас, у Српској је одликован 2.541 борац постхумно, а ове године биће додијељено 396 медаља заслуга за народ.

Медаљу заслуга за народ примио је и Петко Ђукић, отац погинулог борца, чији је син страдао 1995. године.

Каже, истовремено је и тужан и поносан, а бол је вјечна.

– Захвалан сам кад сам ово доживио, да примим одликовање. Tо је поштовање државе, ако да сам на неки начин поносан да држава није заборавила те уграђене животе наше дјеце, браће и сестара – истиче Ђукић.

Уручењем постхумних одликовања, Република Српска жели још једном да укаже поштовање, прије свега, тим породицама и да укаже на значај жртве коју су њихови најмилији дали у борби за очување Републике Српске, кажу надлежни.

– Тих 16 људи су уградили живот у темеље Републике Српске и то требамо да цијенимо и поштујемо, као и остале погинуле и нестале борце – каже Данијел Стакић, предсједник Организације породица погинулих бораца Републике Српске.

– Данас живимо у времену када је Република Српска пред већим изазовима него што је то било чак и деведесетих година, када се покушава довести у питање слобода и све оне вриједности које су створене протеклом одбрамбено-отаџбинским ратом. И због тога је данас, више него икада, потребно свесрпско јединство – нагласио је изасланик предсједника Републике Српске Слоодан Жупљанин.

Стамбено збрињавање породица и запошљавање дјеце погинулих бораца и даље су највећи проблеми ових категорија и очекују од надлежних додатне напоре у њиховом рјешавању.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести