НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Злочини над српским здравственим радницима нерасвијетљени

24/06/2021

Канцеларија за Косово и Метохију подсјећа да су на данашњи дан 1999. године албански екстремисти отели др Андрију Томановића, начелника Хирушке клинике КБЦ-а у Приштини.

 

Канцеларија за Косово и Метохију

Канцеларија за Косово и Метохију

Доктор Андрија Томановић је отет са радног мјеста на Хирушкој клиници, гдје је радио пуних тридесет и шест година.

Датум његове отмице обиљежава се као Дан убијених и отетих здравствених радника на Косову и Метохији, у периоду од 1998. до 2000. године.

У том периоду отети су или убијени “Усправни људи”: др Јосиф Васић, Миле Вуксановић, Стамен Генев, др Златоје Глигоријевић, Светомир Микић, Борислав Павић, Душко Патрногић, др Небојша Петковић, др Александар Станојевић, Александар Тодоровски, др Андрија Томановић, др Ђорђе Тошковић и Димитрије Шабић.

“Сви они били су хуманисти, пожртвовани, одговорни и племенити људи, одани својим етичким и професионалним принципима и Хипократовој заклетви, љекари који су бринули о здрављу и животима грађана на Косову и Метохији, без обзира на њихову вјеру и нацију. Били су спона између Срба и Албанаца, које су без разлике лијечили, а њиховим отмицама и убиствима неко је желио и да те везе заувијек прекине”, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Злочини над српским здравственим радницима на Косову и Метохији нису расвијетљени, нити су злочинци пронађени и приведени правди, истичу из Канцеларије, што, наводе даље, само потврђује чињеницу да је правда за српски народ на Косову и Метохији и даље недостижна.

Заташкавање злочина и напори Приштине да се они препусте забораву, велика су препрека успостављању трајног мира и међунационалног повјерења, оцјењује се у саопштењу.

“Зато је наша дужност да, одлучно и без одустајања, захтјевамо од правосуђа привремених институција у Приштини и представника међународних организација на Косову и Метохији да не затварају очи пред злочинима и да у име човјечности и будућности престану да занемарују и заташкавају отмице и убиства српских здравствених радника, али и све друге нерасвијетљене случајеве”, закључили су из Канцеларије за КиМ.

Извор: РТС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести