НОВОСТИ

ЗНАЧЕЊЕ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ: Знате ли шта представља бијела боја?

30/09/2022

Застава Србије је хоризонтална тробојница састављена од пан-славенских боја: црвена (горе), плава (средња) и бијела (доле).

 

 

Славенске тробојнице усвојиле су славенске народне државе у 19. вијеку. Од 19. вијека, усвојени су различити нацрти и варијације заставе, усвојени у новембру 2010. Устав Србије из 2006. доноси правила о протоколу националне заставе.

 

Шта заправо означавају боје на застави?

Српска застава садржи хоризонталне пруге једнаке дебљине у традиционалним пан-славенским тробојницама: црвена (горе), плава (средња) и бијела (доле). Ове пан-славенске боје представљају револуционарне идеје суверенитета. Црвено означава крв проливену током борбе за слободу, плава означава чисто небо, а бијела означава мајчино млијеко.

У грбу Србије налази се главни штит и мањи црвени штит, а постављен је према страни копља заставе. Главно поље грба представља српску државу. Такође приказује двоглавог бијелог орла и флеур-де-лис поред сваког талона, који се сматрају историјским династичким симболима.

Мањи црвени штит на орлу представља нацију Србије и подјељен је у четири једнака дијела бијелим крстом, с ћириличним „С“ у сваком углу. Четири ћирилична С-а на штиту значе Само Слога Сербина Спасава. Изнад главе орла налази се краљевска круна, надахнута круном звезда Србије, подсјећа портал Опанак.

Црвена боја представља крв проливену за слободу.

Плава боја представља небо као и саму слободу.

Бијела боја представља млијеко којим нас је мајка хранила како бисмо постали добри ратници и још бољи људи.

Остале Вијести