НОВОСТИ

Извјештај комисије о Сребренице срушиће мантру Запада

19/07/2021

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да вјерује да ће извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године успјети срушити мантру која је годинама стварана са Запада.

 

Милорад Којић

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић

 

Којић је истакао да је ова комисија у извјештају дала најбољи одговор о свим дешавањима на овом подручју, да су констатовани злочини над српским народом у средњем Подрињу, те да није почињен геноцид над Бошњацима.

 

“Такође је констатовано да је почињен злочин, а не геноцид над бошњачким народом у Сребреници”, рекао је Којић.

Он је нагласио да су вансудски механизми одређивања чињеница међународно призната метода, због чега је извјештај о страдању свих народа на подручју сребреничке регије од 1992. до 1995. године од великог значаја како би домаћа, али и међународна јавност имала потпун и објективан приказ свих догађаја у том периоду.

“Предсједавајући Комисије Гидеон Грајф је рекао неколико кључних елемената. Оно што је чињеница, према дефиницији геноцида, је да се није десио нити појединачни нити геноцид уопште, што је доказиво и кроз саме изворе и документе”, рекао је Којић.

 

Он је истакао да српски народ уопште не спори да се у Сребреници десио злочин над Бошњацима, то је и у извјештају.

 

“Проблем је што Бошњаци не желе да признају да су се над Србима десили страшни злочини у периоду од 1992. до 1995. године на подручју Подриња. Сваки покушај да се о томе говори, званичници у Федерацији БиХ /ФБиХ/, невладине организације и јавност генерално покушавају да представе као понижавање њихове жртве. То није пут ка помирењу”, констатовао је Којић.

Он је додао да ће овај извјештај ускоро бити доступан јавности на сајту Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске је приликом презентације предсједавајућег Комисије извјештај примила к знању.

“У једном од закључака је јасно и недвосмислено наведено да је извјештај потребно превести на неколико страних језика, што се и ради, и да је потребно презентовати извјештај домаћој, а превасходно и међународној јавности. Он је власништво чланова Комисије и, наравно да ће га и они презентовати сами. Ми планирамо да им помогнемо организацијом догађаја и скупова код нас, али и у свијету”, рекао је Којић.

 

Он је навео да вјерује да ће извјештај успјети срушити мантру која је годинама стварана са Запада.

 

“Знамо да се кроз историју дешавају рехабилитације људи и, рецимо кад је у питању имовина, реституција. Као једини релевантан историјски извор покушавају се наметнути политички и идеолошки мотивисане пресуде Хашког трибунала, али оне то не могу бити. Баш због тога је важно да је ова комисија у којој су међународни експерти завршила свој рад и да ће резултати бити приказани у свијету”, закључио је Којић.

Он је оцијенио да је Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године дала најбољи одговор о свим дешавањима у овом периоду и на овом подручју.

“Обрађен је велики број докумената, извора и све је наведено у извјештају. Самим тим, сви који га буду читали имаће прилику да виде конкретне доказе”, каже Којић.

 

#miloradkojic #srebrenica #izvjestaj

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести