НОВОСТИ

Изрицање пресуде за ратне злочине над српским цивилима у Силосу

10/06/2021

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ изрећи ће данас другостепену пресуду Фадилу Човићу и још шесторици оптужених за ратни злочин против српских цивила у логору “Силос” и другим објектима на подручју општине Хаџићи.

 

логор "Силос"

логор “Силос”

 

Суд БиХ је након одржаног главног претреса 5. јула 2018. године изрекао првостепену пресуду којом су Мустафа Ђелиловић, Фадил Човић, Мирсад Шабић, Незир Казић, Бећир Хујић, Халид Човић, Шериф Мешановић и Нермин Калембер проглашени кривим за ратни злочин против цивилног становништва, саопштено је из Суда БиХ.

 

Апелационо вијеће укинуло је ову пресуду којом су оптужени били осуђени на казне затвора од пет до 10 година и обновило суђење.

Вијеће Апелационог одјељења Суда је 30. марта 2021. године обуставило кривични поступак против Мустафе Ђелиловића због смрти оптуженог, док је 20. маја 2021. године рјешењем раздвојило кривични поступак против Шерифа Мешановића због његовог здравственог стања.

Тужилаштво БиХ терети Фадила и Халида Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића и Нермина Калембера да су учествовали у злостављању српских цивила у логору “Силос” и другим објектима на подручју општине Хаџићи.

Они су оптужени да су учествовали у незаконитом затварању, нечовјечном поступању, наношењу физичке и душевне патње, одузимању права на правично суђење, те одвођењу на принудни рад лица српске националности.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести