НОВОСТИ

Илиндански сабор у Пожарници 29 година након егзодуса Срба

16/07/2021

Илиндански сабор Тузлака у Пожарници у години у којој се прославља 125 година Храма Вазнесења Господњег и обиљежава 29 година од егзодуса Срба из тузланске регије биће одржан 2. августа у црквеној порти.

 

Илиндански сабор Тузлака у Пожарници

Илиндански сабор Тузлака у Пожарници

 

“Имајући у виду углед и значај који су кроз историју имали Срби Тузле и њене околине, те да је током одбрамбено-отаџбинског рата српски народ тузланске регије протјеран са својих вјековних огњишта, осјећамо потребу да у току године обиљежимо 29 година сјећања на егзодус Срба тузланске регије и 125 година Храма Вазнесења Господњег у Пожарници”, наводи се у најави скупа.

 

Организатори сабора који ће бити одржан у 15.00 часова су Завичајно удружење Тузлака у Бијељини и Црквена општина Пожарница.

 

За учеснике је организован бесплатан аутобуски превоз на релацији Бијељина – Пожарница – Бијељина са поласком у 12.00 часова из Нових Дворова

и у 12.30 часова испред Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Бијељини.

Православни храм у Пожарници један је од два парохијска храма Српске православне епархије зворничко-тузланске на простору Тузле и у току грађанског рата у БиХ налазио се далеко од ратних дејстава, али је ипак миниран од припадника такозване Армије БиХ.

Минирањем храма уништен је живопис, фреске и иконостас храма, а звоник и олтар цркве срушени су до темеља.

Све матичне књиге при овом парохијском храму, заједно са цјелокупном архивом, уништили су припадници такозване Армије БиХ, а од 1992. године већина парохијана наставила је живот на подручју Семберије у Републици Српској.

 

Овој парохији припада и 13 православних сеоских гробаља.

 

Храм Вазнесења Господњег у Пожарници, симбол страдања и васкрсења православних Тузлака у 20. вијеку, под заштитом је државе, класификован као споменик нулте категорије.

Једнобродни храм са звоником саграђен је од ситне цигле и камена, а освјештао га је 1896. године митрополит зворничко-тузлански Николај Мандић.

Позната су имена свештеника који су од шездесетих година прошлог вијека богослужили у овом храму – Василије Јурченко, Василије Добронаров, Иван Сувчински, Вајко Спасојевић, Стеван Влачић, Стево Милошевић, протосинђел Николај Марковић, Нико Тошић, Милан Топић, Иван Савиновић и Спасоје Радовановић.

Темељна обнова храма у Пожарници започета је 2015. године, са благословом тадашњег епископа зворничко-тузланског Хризостома, грађевинске радове извела је бијељинска фирма “Призма”, а храм је након обнове 2. августa 2016. године освештао владика Хризостом.

Прошле године је са благословом Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија започета и обнова живописа храма.

Сваке године 2. августа Црквена општина Пожарница и Завичајно удружење Тузлака у Бијељини у порти Храма Вазнесења Господњег у Пожарници организују велики културни догађај Илиндански сабор Тузлака.

 

 #ilindan #ilindanskisabor #srbi #egzodussrba

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести