НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Илија Гарашанин: До краја живота бринуо за судбину свог народа

02/06/2021

Име Илије Гарашанина, аутора чувеног и контроверзног списа „Начертаније“, иако препознатљиво широким слојевима српске јавности, упамћено је готово искључиво по наведеном документу.

 

Илија Гарашанин

Илија Гарашанин

 

На питање ко је био Илија Гарашанин, одговрио је Срђан Граовац, историчар.

 

Гарашанин, државник, министар унутрашњих и иностраних дјела и предсједник владе, био је син Милутина Савића, имућног трговца, који је био истакнути учесник Српске револуције, борац у оба устанка и кнез јасенички у вријеме прве владавине Милоша Обреновића.

 

У вријеме обављања својих одговорних дужности, турски гарнизони напустили су тврђаве које су држали у Србији. Илија Гарашанин је у првом реду оних великих људи који су створили модерну Србију, људи који су умјели и могли да се носе са једнако умним политичарима европских сила, који су били заинтересовани за прилике на Балкану.

 

Илија је посједовао изузетан таленат за политику и организацију државне управе, чиме је несумњиво успио надомјестити недостатак универзитетске дипломе.

 

Каријера Илије Гарашанина убрзано је ишла узлазном путањом, али у политици то се ријетко дешава без већих потреса.

 

Гарашин је, док је водио ресор унутрашњих дјела, личном иницијативом успио да се наметне као кључна личност власти. Гушио је побуне Обреновића и разбијао њихове завјере.

 

Изградио је моћан полицијско-безбjедносни апарат и снажан систем државне управе.

 

За његово вријеме бирократија је почивала на принципу беспоговорне послушности према надређеним инстанцама, а на челу таквог система налазила се уставобранитељска влада чија је сива еминенција био Илија Гарашанин.

 

Иако му је приорит био унутрашња политика и изградња модерних државних институција, он је доста свог времена посветио и спољној политици.

 

Наиме, Гарашанин је био истински српски патриота који је до краја живота бринуо за судбину свог народа, нарочито оног у неслободним крајевима. Сан му је био ослобођење и уједињење Српства, али је исто тако разумио да је то неоствариво без јасног плана и подршке великих сила. Зато је већ 1844. године саставио „Начертаније“, први српски тајни политички план националног уједињења.

 

Илија Гарашанин ће у колективној свијести свога народа остати упамћен као велики српски државник, и патриота који је дао немјерљив допринос изградњи савремене српске државности. Све што је радио на унутрашњем политичком плану, градећи државну управу и институције модерне Србије, било је подређено јачању земље.

 

Суштински, то је био неопходан предуслов како би Србија у будућности могла извршити своју историјску мисију, то јест омогућити ослобођење и уједињење српског народа.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести