НОВОСТИ

Инсистираћемо да Кфор остане, јер би Дечани били сравњени са земљом

16/06/2021

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поручио је данас да ће Београд инсистирати да Кфор остане на КиМ и настави да чува Високе Дечане, јер би тај манастир, како је рекао, био сравњен са земљом уколико га буде чувала косовска полиција.

 

Петар Петковић

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић

 

„Сада би да прекину с обезбјеђивањем Високих Дечана од стране Кфора, па би ваљда косовска полиција требало то да чува? Оног тренутка када Кфор оде, и не дај Боже да оде, а ми ћемо на све начине инсистирати да остане, јер мора да остане – па Високи Дечани би били сравњени са земљом”, упозорио је Петковић.

 

Он је нагласио да је манастир Високи Дечани српско културно добро, али и бисер свјетске културе баштине.

Истиче да је наставак дијалога и разговор једини начин да се ријеше вишевјековни неспоразуми, али не тако што ће све да условљава Агим Курти, који мисли да све треба да почне од њега.

Рjешење је да преговарамо без условљавања, поручио је Петковић.

Каже да је циљ јучерашње састанка у Бриселу био да се настави дијалог, али да је Куртијево инцидентно понашање у Бриселу било равно „чуду невиђеном”, као и провокација и за ЕУ, јер је саботирао дијалог.

„Тражио је да признамо тзв. Косово, поново претио некаквим тужбама за геноцид, па му је председник Вучић још једном рекао – пошто толико претиш, ајде једном то и уради, па да видимо да ли ћеш то моћи да изведеш, и многе друге ствари. То понашање Куртија је врло забрињавајуће, што су могли да виде и представници ЕУ који су предводили тај дијалог. То се све дешавало испред Борела и Лајчака”, навео је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ Петковић преноси да је Вучић замолио Куртија да ништа не чини у правцу нарушавања безбедности Срба на простору КиМ, као и да се Курти тада правио да није чуо.

Због Куртијевог понашања представници ЕУ су више пута морали да интервенишу, додао је Петковић.

 

Извор: Политика

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести