НОВОСТИ

Истина о Јасеновцу деценијама заташкавана

26/05/2021

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић оцијенио је да је изложба “Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945”, која је данас отворена у Суботици, велики искорак у настојањима да се представе мучења, клања и убијања Срба у том најмонструознијем простору.

 

изложба Концентрациони логор Јасеновац

изложба “Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945”

 

Цицовић је указао да је истина о Јасеновцу деценијама заташкавана у толикој мјери да ни у сусједним државама, а камоли у свијету, уопште нису знали за постојање тог логора.

 

Он је нагласио да су усташе политику етничког чишћења спроводиле на основу посебног закона о концентрационим логорима који је усвојен у НДХ, а да је тек 2017. године израелски историчар Гидеон Грајф потврдио да је Јасеновац био “много ужасније мјесто од Аушвица”, гдје су “убијања вршена по кратком поступку у гасним коморама, а у Јасеновцу су ликвидације вршене ручно, ножевима, сјекирама, чекићима”.

 

Цицовић је нагласио да би се велика страдања и покољ Срба поновили у рату у БиХ од 1992. до 1995. године да се Срби нису добро организовали и још у миру створили Републику Српску, па мало потом и Војску Републике Српске, те успјешно бранили и одбранили и српски народ и Српску.

 

Он је нагласио да је сарадња Србије и Српске сада на највишем нивоу и то је значајно и као гаранција народне и државне снаге и способности, те спремности да се никад не дозволи да се понови такав злочин над српским народом гдје год живио.

У Градској кући у Суботици је отворена мултимедијална изложба аутора Татјане Тулековић и Дејана Мотла “Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945. године”, коју чине документарни материјали, фотографије, видео-материјал и предмети из логора.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић рекао је на отварању да је захвалан за прилику да допринесу култури сјећања на жртве усташког геноцида над српским народом.

– Аутори ове потресне изложбе нам долазе из Доње Градине, са простора гдје је било главно стратиште система јасеновачких логора и гдје данас почива највећи број жртава. Предсједник Србије Александар Вучић најавио је изградњу најсавременијег и највећег спомен-комплекса жртвама Јасеновца управо на том подручју, у партнерству са Републиком Српском – подсјетио је Бакић.

Он је нагласио да ће тај најважнији пројекат културе сјећања и поштовања према жртвама бити суштински значајан у борби за историјску истину о страдању невиних Срба, Јевреја и Рома у Независној Држави Хрватској, те се нада да ће и Суботица моћи да допринесе том пројекту.

Бакић је подсјетио да је Суботица прошле године била домаћин изложбе “Дианина деца”, која је упознала Суботичане о племенитом раду Диане Будисављевић.

Изложба “Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945. године” организована је уз подршку Министарства одбране, Министарства културе и информисања Србије и Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина, као и Представништва Републике Српске у Србији. Изложба ће бити отворена до 15. јуна.

Извор: СРНА

Остале Вијести