НОВОСТИ

ИСТОРИЧАРИ ОБЈАШЊАВАЈУ: Ево зашто ЕНГЛЕЗИ МРЗЕ СРБЕ вијековима!

23/08/2021

Ако „бацимо поглед” уназад, видјећемо да Енглези никада нису били пријатељски настројени према Србима. Историчари кажу да су империјалистички циљеви Велике Британије увијек били у сукобима са Србијом. Академик Драгољуб Живојиновић наводи неке чињенице.

 

Ево зашто ЕНГЛЕЗИ МРЗЕ СРБЕ вијековима!

Ево зашто ЕНГЛЕЗИ МРЗЕ СРБЕ вијековима!

 

Он каже да је у првој половини 19. вијека Велика Британија штитила интересе Турске на штету Србије. На Берлинком конгресу одржаном 1878. године тражили су да се Србија одрекне неких територија на истоку у корист Турака.

Велика Британија била је прва земља која је прекинула дипломатске односе након атентата на краљевски пар Обреновић. То је трајало три године. Такође је подржала анексију 1908. и насилно припајање Босне од стране Аустроугарске.

Против Срба су били и у оба балканска рата.

Историчар Момо Павловић додаје да су Британци били за то да се Србима у Првом свјетском рату одузму сјеверне територије како би се рат локализовао. Били су и за стварање велике Албаније да Срби не би изашли на море.

Британска тајна служба је уложила је велики новац у преврат 27. марта 1941. због кога је Србија увучена у Други свјетски рат. Отварањем новог фронта Британци су смањили губитке, а то је било погубно за српски народ.

Остале Вијести