НОВОСТИ

Какву причу крије фотографија из посљедњег дана рата 1999. године

21/06/2021

На данашњи дан прије 22 године посљедњи војници и ратна техника Војске Југославије напустили су територију Косова и Метохије. Послије потписивања Кумановског споразума настало је много снимака и фотографија, а о једној се на друштевним мрежама посебно говори.

 

Косово и Метохија

Косово и Метохија

 

Након извлачења са територије Косова и Метохије, Саша Шајкић је са својом групом добио наређење да се поново спреми за акцију, мислили су да се враћају на Косово. Да тог дана није било доста новинара и фоторепортера, нико не би знао гдје су и шта радили.

 

Шајкић каже је фотографија на којој се налази настала 20. јуна 1999. године, посљедњег дана рата. “На неким преговорима гдје смо ми били у улози обезбјеђења наших официра био сам на мјесту гдје су смјели да приђу новинари”, наводи Шајкић.

Очи у очи, водник прве класе елитне 72. специјалне бригаде и британски наредник Газ Робинсон из јединице Пустињски пацови, стајали су један наспрам другог пуних десет сати.

“Поред мене ту је било још двадесетак тих британских војника, углавном неке дјечице од 18, 20 година, сви погорјели од сунца и сви су били преплашени стравично”, сећа се Шајкић.

Нарочито им је било чудно, како је додао, што смо се ми појавили, били су врло непријатно изненађени, али смо врло брзо успоставили контакт.

Фотографија је упечатљива, не само због разлике у изгледу двојице специјалаца, већ и због приче која је услиједила.

“Извадио сам метак из цијеви и дао га британском нареднику за успомену”

Шајкић истиче да је цијели дан држао метак у цијеви, спреман на све, као и сваком приликом.

“Кад смо се растајали извадио сам тај метак из цијеви и дао га том британском нареднику. Рекао ми је: баш ти хвала, онако за успомену. Одговорио сам му да је метак цијели дан био његов, и да је боље да ти га дам овако, да се растанемо како треба”, наводи Шајкић.

После више мјесеци боравка на Косову и Метохији у борби против албанских терориста, Шајкић и саборци тешко су поднијели повлачење југословенске војске.

 

Извор: РТС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести