НОВОСТИ

КАКО РУСИЈА ПОМАЖЕ СРБИЈИ ДА СТВОРИ АРМИЈУ 21. ВИЈЕКА

09/10/2021

Балкански сусједи Србије често критикују званични Београд због активне модернизације оружаних снага, посебно на рачун руске и кинеске војне технике. У међувремену српске власти редовно истичу да је таква политика усмјерена искључиво на повећање одбрамбених способности и да Србија не намјерава никога да напада (посебно не сусједе који су ушли у НАТО).

 

 

 

Република Србија

Истовремено српски Генералштаб пажљиво проучава искуство борбених дејстава у Нагорно-Карабаху, Сирији и Либији и узима га у обзир у процесу припреме својих оружаних снага за супротстављање савременим пријетњама.

Активност српске војске забрињава Хрватску, Бугарску и самопроглашену републику Косово. НАТО и Сједињене Државе заузврат су више забринути због војне сарадње Србије са Русијом и Кином.

Чињеница да је Београд 2007. године званично изабрао курс војне неутралности, између осталог, омогућава му да набавља оружје и на Истоку и на Западу. У исто вријеме, од времена Југославије, у српској војсци је остало много примјерака совјетске војне технике, од које земља не жури да се ослободи, за разлику од суседа.

Заправо, недавно је портал Спутњик на српском језику, позивајући се на своје изворе у Москви, пренио да Београд разматра могућност набавке новог наоружања и опреме у Русији. Све ово сугерише да земље настављају да јачају сарадњу која је већ стекла стратешки карактер. Уз помоћ Москве, српска војска постаје најјача и најмодернија на простору бивше Југославије.

За последње три године Београд је постао трећи највећи купац руског оружја у Европи.

„Муњевити удар 2021“

Војска Србије је 27. јула успјешно на полигону Пештер извела тактичку вежбу „Муњевити удар“ у којој је учествовало 2.300 војника: јединице ваздухопловних и ПВО снага, 72. бригада за специјалне операције и 63. падобранска бригада. Током акције била је активно кориштена разна војна техника, не само српске производње, већ и руске, као и кинеске, њемачке и француске: тенкови, борбена возила, артиљеријски системи, авиони, хеликоптери, дронови и ПВО системи.

Тако су посаде тенкова Т-72МС демонстрирале способности савремених оптичких нишанских система; истовремено је полетјело 11 авиона МиГ-29, као и хеликоптери Ми-35 са ракетама Атака. У оквиру вјежби изводило се гађање из противавионског ракетно-топовског комплекса Панцир-С1. Истовремено су у маневрима учествовали модернизовани оклопни транспортери БРДМ-2М.

Војну акцију није пратило само врховно руководство Србије, већ и командант мисије КФОР-а на Косову. Као резултат вјежби, неки експерти су чак рекли да је Србија „увјежбавала напад на Косово“.

Број јединица војне опреме укључених у „Муњевитом удару 2021“ био је без преседана: била је то најмасовнија демонстрација српског наоружања у читавом постојању модерне српске војске. Много тога је показано први пут (у сваком случају јавно). Послије вјежби, предсједник Србије Александар Вучић нагласио је да ће власти наставити да улажу у модернизацију војске.

From Russia with love

Производи руског војно-индустријског комплекса заузимају посебно мјесто у плановима Београда. Упркос чињеници да Србија већ има једну батерију „Панцир-С1“, заинтересована је за куповину још две батерије модернијег и напреднијег „Панцир-С1М“ са новим радаром и новим ракетама.

Захваљујући Панцир-С1М — заједно са комплексом електронског ратовања Красуха 4, системима противракетне одбране Нева, Куб и ПАСАРС, француским ракетама Мистрал и кинеским системом који Београд такође планира да набави ПВО ФК-3 великог домета, земља ће добити најмоћнији систем ПВО међу свим земљама бивше Југославије. Ни Југославија није имала такве капацитете у својим најбољим годинама.

Међутим, посебан изазов за војно руководство Србије биће задатак интегрисања све ове опреме из различитих земаља у јединствени систем ПВО.

Поред новог Панцира, Београд би желио да од Москве набави и четири вишенамјенска борбена хеликоптера Ми-35М, три хеликоптера Ми-17, изнајми једну ескадрилу јуришних авиона Су-25, један руски транспортни авион Ил-76 и неколико противтенковских система Корнет. Такође се говори да Србија у будућности намјерава да набави руске ПВО системе Бук М1 и противавионске ракетне системе С-300 или С-400.

После набавке све ове опреме Војска Србије имаће 3 батерије „Панцир С1“ и „Панцир С1М“, осам вишенаменских борбених хеликоптера Ми-35М и исто толико Ми-17, једну ескадрилу јуришних авиона Су-25 који ће замјенити бомбардере СОКО Ј-22 „Орао“, и један транспортни авион Ил-76 као замјену за Ан-26, наводи портал „Балканист“.

„Красуха 4“ пружа заштиту командним пунктовима, копненим снагама, системима ПВО, као и важним индустријским и стратешким објектима. Овај систем је способан да „омета“ сигнал не само непријатељских радарских станица, већ и канала радиоуправљања беспилотних летилица.

Још једна врста руског оружја која је потребна Војсци Србије је противтенковски ракетни систем Корнет, који треба да замјени српског Бумбара.

Светска премијера „Корнета“ одржана је 2006. године, током рата у Либану: тамо је показао своју ефикасност против израелских тенкова „Меркава МК4“. Корнет је потврдио своју репутацију током војних кампања у Сирији, Ираку и Јемену. На Балкану је систем Корнет-Е у војскама Грчке и Турске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести