НОВОСТИ

КАКО ЈЕ РУСКИ ЛИДЕР ПРОНАШАО ПРАВОСЛАВНУ ВЈЕРУ: Зашто Путин никада не скида мајчин крст?

02/11/2021

Руски предсједник Владимир Путин је рођен у СССР, гдје је и одрастао. У то вријеме комунизма свако јавно испољавање вјере је било забрањено. Данас можемо да видимо да редовно посјећују црквене службе када су велики празници у питању и да носи крст око врата.

 

Владимир Путин

 

Овај детаљ је постао занимљив медијима широм свијета, када је Путин први пут постао предсједник Русије 2000. године. О томе је било ријечи и приликом његовог гостовања у емисији америчког новинара Ларија Кинга 2000. године на телевизији СНН.

Кинг је истакао да се доста говори о њему и о вјери. Указао је на чињеницу да Путин сада носи крст и упитао га је да ли је религиозан и каква су његова осјећања по том питању.

Путин је рекао да не воли да прича превише о тој теми. Мисли да су такве ствари свете за сваког човјека.

– Не треба свако свима да показује своје испољавање вјере, јер је то нешто што почива унутар човековог срца. Што се тиче ношења крста, раније то нисам носио, све док ми га мајка није дала приликом моје посјете Израелу. Био сам два пута тамо. Први пут на позив министра спољних послова те земље, а други пут као туриста са породицом, наводи србијански Телеграф.

Мајка ми је дала крст да би добио благослов на гробу Господа. Ја сам то учинио и од тада га стално носим са собом. Случајно постоји једна прича везана за крст због чега сам одлучио да га стално носим.

У Даши у близини Санкт Петербурга је дошло до пожара, јер је нешто пошло погрешно у сауни. Прије него што сам ушао у сауну скинуо сам крст. Када је избио пожар одмах сам са пријатељем изашао наг одатле јер је све било изненада.

Мислио сам да је ватра уништила крст, јер је био обичан, направљен од алуминијума. Био сам изненађен када је један од радника из пепела успио да извуче тај крст који је остао нетакнут. Све то ме је запрепастило, али га од тада увијек носим са собом. Јако цијеним тај крст, јер је припадао мојој мајци – рекао је он.

Потом га је Кинг упитао да ли вјерује у вишу силу, на шта је Путин одговорио да вјерује у људска бића.

– Вјерујем у њихове добре намјере. Вјерујем у чињеницу да смо сви дошли на овај свијет да би чинили добро. Ако то учинимо сви заједно, онда нас очекује велики успјех. Без обзира на наше међуљудске односе, важно је постићи крајњи циљ, удобност у свом срцу – истакао је Путин.

Остале Вијести