НОВОСТИ

Канађани доброг срца: Обновили у „Олуји” порушену цркву и школу

22/05/2021

Православна црква, као и школа у Врбици, у доњем Ливањском пољу, обновљене су захваљујући Марли Лежер, супрузи трагично страдалог канадског војника, чији је меморијални фонд активан у БиХ.

 

Марли Лежер

Марли Лежер

 

Стога не чуди да се у цркви силаска Светог Духа на апостоле у селу Врбица служи помен за припадника Сфора, канадског војника Марка Данијела Лежера, који их је задужио својом добротом, а живот изгубио 2002. године у Авганистану, гдје је прекомандован из БиХ.

Погинуо је у тзв. инциденту на фарми Тарнак. Све се догодио када је амерички авион бацио ласерски навођену бомбу на трећи батаљон канадске лаке пешадије Принцезе Патрише у којем је Марк служио. Пешадија је учествовала у војној вежби пуцања противтенковским пројектилима. Поред Марка погинуло је још три канадска војника старости 21-27 година, а осам војника је рањено.

Његова удовица Марли Лежер је основала меморијални фонд у његову част. Средствима тог фонда се финансирала обнова порушених кућа у БиХ

Срби из парохије у Врбици, када су чули за погибију наредника Марка, који им је допремао храну и ођећу и помагао да добију материјал за обнову кућа у тешком времену повратка, су преко канадског батаљона упутили телеграм саучешћа његовој породици у Едмонтону у провинцији Алберта.

Дирнута тим гестом његова супруга Марлеј Лежер донијела је 2004. године велику суму новца становништву овог краја коју су они искористили за обнову Цркве Силаска Светог Духа на апостоле, пишу “Вечерње новости”.

Тако је мала, бијела сеоска црква на пропланку изнад села почела поново да живи.

Ова православна светиња запаљена је 1994. године током “Олује”, када је пред хрватском војском своје домове напустило цјелокупно православно становништво Ливањског поља.

Села врбичке парохије остала су тада празна, а куће порушене.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести