НОВОСТИ

КАО ДАМЈАНОВ ЗЕЛЕНКО: Легендарна прича о коњу чији врисак представља српску тугу и незацијељену косовску рану

02/11/2021

Сигурно сте се питали ко је Зеленко, а ко његов газда Дамјан из познате народне изреке “дере се као Дамјанов Зеленко”. Иза славног јунака и његовог вјерног пратиоца у борбама крије се прича о српској великој бици и никад прежаљеном губитку.

 

Дамјанов Зеленко

 

Дамјанов Зеленко је коњ чији врисак за погинулим господаром одјекује кроз вијекове. Тај коњски врисак је наш, ономатопеја српске туге, незацјељена рана, сјећање на несрећу. Он је ослонац наше судбине. То је наше свето звоно.

Ево приче…

Зеленко је био легендарни коњ Дамјана, најмлађег од деветоро браће Југовића. Спомиње се у народној пјесми Смрт мајке Југовића.

Дамјанов Зеленко је из царске коњушнице, као и остали коњи браће Југовића. Ергела, основана још у доба цара Душана, негдје између двеју Морава, давала је царској коњици неколико хиљада коња и била извор расних грла с педигреом. Сувласник те ергеле, у доба кнеза Лазара, био је његов “канцелар” и таст Југ-Богдан тј. кнез Вратко.

Након неколико година, Богдан је у Врњцима подно Гоча подигао коњушницу у којој је гајио расну ждребад. На истом мјесту се налазио и полигон за коње, као и борилиште за витешке игре. Дамјан је имао много коња прије Зеленка, али ниједан му није тако добро служио као он.

Зеленко је био коњ с људском душом, каже легенда. И, још, каже да је разумијевао људски говор. Дамјан је, каже та прича, и побјеђивао захваљујући томе што је коњ слушао његове команде и знао правила борбе. Чак је, кажу, често, у току борбе, инстинктивно, сам и мимо Дамјана, доносио исправну одлуку која је спасавала живот његовом господару.

Дамјан је знао да има необичног коња, па се много трудио да му проникне у душу и нарав. Колико пута му се учинило да његов Зеленко има људска осјећања: једном, послије пораза у неком двобоју, видио је сузе у његовим очима…

Најмлађи Богданов син није дозвољавао да Зеленка други хране и тимаре, већ је сам то радио, иако племићима није било својствено бављење таквим пословима. Тренирао је с њим сваки дан. `Већ је њега Дамјан научио: до поноћи ситну зоб зобати, од поноћи на друм путовати`, каже народни пјевач, наводи портал Опанак.

Након Косовског боја у ком су и Дамјан и сви Југовићи трагично изгубили живот, преживјели су сви коњи браће Југовића. И сви су се вратили у Крушевац. Нико не зна како је успјела та кљусад да напусти крваво разбојиште, а да их Турци не похватају и не одведу са собом. То је једна од великих тајни Косова.

Кажу да је једна монахиња у Љубостињи, на маргини свог требника, записала да су коњи Југовића сами дошли с Косова и да је пред њима ишао Дамјанов Зеленко. Тај коњ је био калауз осталима.

Шта је послије било с коњима браће Југовића и с Дамјановим Зеленком, запис у Љубостињи не каже. Али, легенда проповиједа да је Дамјанов Зеленко вриштао за својим господарем годину дана. А онда је, једне ноћи, нестао из кнежеве коњушнице.
Дуго се о њему није знало ништа, а онда се, три године послије Косовског боја, уочи Видовдана, тачно у подне, чуло његово вриштање у планини Гочу.

Слушајући тај коњски плач, кажу да је плакао читав Крушевац. Да је, којим случајем, устао Дамјан и завирио у очи свом коњу, можда би у њима угледао сузе. Зеленко је вриштао за Дамјаном, али и за свим што је изгубљено на Косову…

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести