НОВОСТИ

Капор: Заслуга предака што Срби данас живе у слободи, а обевазеа потомака да се то не заборави

03/07/2021

Велика је жртва и заслуга предака што српски народ данас живи у слободи, због чега је и обавеза потомака већа да не дозволе да се величина њихове жртве и побједе забораве, поручио је на Мраковици државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије Миодраг Капор.

 

Мраковица

Мраковица

 

„Живимо у вријеме када, поред вируса корона и других болести, све више влада и вирус ревизионизма и искривљавања историје којим се жели од агресора и нападача направити жртва, а жртве приказати као кривце. Морамо показати свима да су Србија и Срби увијек били на правој страни, бранећи своју слободу и никада не угрожавајући друге“, рекао је Капор у обраћању поводом 79 година од Битке на Козари.

 

Он је нагласио да се показало да је сјећање на Други свјетски рат било препрека многим злочинима деведесетих година, да се нису поновиле јаме и масовни прогони, али су многим животима исцртане границе и слобода.

 

„Данас Србија и Република Српска ступају храбро напријед, високо уздигнута чела, а главу спуштамо само на бројним стратиштима гдје су нам злочинци покушали затрти име, вјеру и живот“, поручио је Капор.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да је судбина Срба са Козаре једна од највећих трагедија које су задесиле српски народ у 20. вијеку.

„Да би се сачувала успомена на ту трагедију, на чојство и јунаштво у одбрани нејачи, овдје се окупљамо сваке године да одамо почаст страдалима са жељом да се то никад не заборави и да се не забораве сви који су изгубили живот на овој легендарној планини“, поручио је Павловић на Мраковици.

Он је нагласио да Козара живи у садашњим генерацијама које уче и знају да је битка почела 10. јуна 1942. године и да је трајала 27 дана, да је та битка симбол страдања и отпора слободарског српског народа у борби против нациста и усташа, у којој је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре.

„Зато одавде данас шаљемо поруку да Козара живи, да је у нама и око нас, да је Козара наша туга и вјечно живо сјећање на страдање, али и наш понос и наша снага да увијек и изнова и када падамо на кољена, имамо снаге да се уздигнемо и кренемо напријед. Лекција је то коју наша Козара држи овдје сваке године на овај дан, да се не заборави, да се памти и да се поноси“, додао је Павловић.

 

Потпредсједник СУБНОР-а Драго Тодић навео је да су партизанске јединице са више од 95 одсто биле попуњене српским борцима.

 

„Од 75.000 људи страдалих на Козари било је 14.000 дјеце до 14 година. Зар то није геноцид? То је примјер геноцида на Козари из Другог свјетског рата, а сада нам неки причају да је српски народ овакав или онакав. Нисмо дозволили у Одбрамбено-отаџбинском рату да ниједан непријатељски војник дође овдје на Козару“, истакао је Тодић.

Званицама су се обратили и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, а у умјетничком дијелу програма учествовали су Удружење за очување традиције из Приједора и етно група “Траг”.

Програму су претходили парастос код спомен-крста и полагање вијенаца и цвијећа на меморијални зид споменика на Мраковици на који су уклесана имена 33.398 убијених бораца и цивила.

У Меморијалном музеју Мраковица отворена је изложба “Концентрациони логор Јасеновац 1941 – 1945” и приказан филм “Дара из Јасеновца”. Изложба је реализована у организацији Јавне установе “Спомен-подручје Доња Градина”, аутори су Тања Тулековић и Дејан Мотл, а у музеју на Мраковици гостоваће до 3. октобра.

Обиљежавање годишњице Битке на Козари заједнички организују одбори за његовање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

 

Извор: Срна

Остале Вијести