НОВОСТИ

Караџић смјештен у затвор на острву Вајт у Великој Британији

29/05/2021

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић смјештен је у затвор на острву Вајт на југу Велике Британије, потврдио  адвокат из његовог тима одбране Горан Петронијевић.

 

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић

 

Петронијевић је раније, по објављивању одлуке да ће Караџић бити премјештен у Велику Британију, рекао да су тиме безбједност и живот његовог клијента угрожени с обзиром на велики проценат радикалних исламиста у британским затворима.

Он је као нелогично оцијенио и то што Караџића пребацују у државу која више није у саставу ЕУ.

Информацију да је Караџић смјештен у затвор на острву Вајт пренио је Дејли мејл.

Лист пише да је тај затвор, познатији по ранијем имену “Паркхерст”, изабран зато што у њему Караџићу “не би требало да пријети велика опасност од других затвореника” и да је раније постојао страх да би у другим великим затворима био на мети осветничких напада исламских терориста који у њима служе казне.

Из извјештаја британског надзорног органа из 2019. године Дејли мејл цитира да су у затвору Б – категорије на острву Вајт смјештени углавном сексуални преступници и криминалци.

На острву Вајт постоје двије затворске локације – бивши “Паркхерст” и “Албани”.

Прије него што је пребачен на острво Вајт, Караџић је у притвору у Шевенингену био од краја јула 2008. године, када је ухапшен у Србији.

Хашки суд је 20. марта прошле године правоснажно осудио Караџића на доживотни затвор.

Апелационо вијеће судског Механизма, правни насљедник Хашког трибунала, тиме је усвојило жалбу тужилаца на првостепену пресуду којом је Караџић у марту 2016. године био осуђен на 40 година затвора.

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести