НОВОСТИ

Квинта тражи спровођење одлуке о враћању земљишта манастиру Високи Дечани

24/09/2021

Земље Квинте поздравиле су данашњу одлуку Уставног суда самопроглашеног Косова којом се тражи да Влада без одлагања у потпуности спроведе одлуку о враћању земљишта манастиру Високи Дечани.

 

Манастир Високи Дечани

Манастир Високи Дечани

 

У саопштењу шефови мисија Француске, Њемачке, САД, Велике Британије и Италије наводе да је забрињавајуће то што Уставни суд мора да подсјети институције да морају да спроводе његове одлуке.

Земље Квинте су и раније позивале Владу самопроглашеног Косова да без одлагања настави са пуном примјеном законске регистрације земљишта манастира Високи Дечани у складу са одлуком Уставног суда из 2016. године.

Косовски Уставни суд донио је ове седмице рјешење којим је констатовао да није извршена пресуда из 2016. године, којом се потврђује власништво манастира Високи Дечани над 24 хектара земље коју овај светиња користи.

Уставни суд саопштио је данас да су његове одлуке обавезне за правосуђе и сва лица и институције.

Манастиру Високи Дечани је 1946. године одузето 700 хектара земље. Међутим, Србија 1997. године враћа манастиру Српске православне цркве 24 хектара, што заједно са двадесетак хектара, колико је имао до тада – чини 55 хектара земље.

Враћених 24 хектара је редовно убиљежено у катастар, али их након 1999. локална власт на КиМ не признаје.

Иако Манастир и даље користи ту земљу, општинске власти почињу да му оспоравају власништво над тих 24 хектара. УНМИК је тада одлучио да Манастир настави да користи ово имање све до рјешавања спора на суду.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести