НОВОСТИ

Кнез Лазар се опредијелио за вјеру, а не за вечеру

29/06/2021

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у Крушевцу да сви морају научити лекцију кнеза Лазара који се опредијелио за вјеру у Христа распетог и васкрслог, а не за вечеру.

 

Његова светост патријарх српски Порфирије

Његова светост патријарх српски Порфирије

 

“Хтио је да каже – узалуд је вечера и овај свијет и било која врста побједе, слава, богатство и све оно што човјек може да замисли, ако нема Христа, ако није утемељен на Христу”, рекао је патријарх у цркви Лазарици у Крушевцу, граду који обиљежава Видовдан и 650 година од оснивања.

Његова светост је истакао да је Свети кнез Лазар посвједочио да је Христос угаони камен без кога се не може и када је он на свом мјесту у нашим срцима и животима све остало ће бити на свом мјесту.

“И вечера и успјех и слава и богатство, све ће добити свој непролазни смисао ако буде прожето Христом, ако све што будемо имали и видјели као дар од Бога који смо добили да бисмо дијелили са другима, да бисмо своју љубав кроз то потврдили у односу на ближњег”, рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је исказао велику захвалност Крушевцу и свима који у њему живе у љубави Христовој, као и свима онима који јесу духовни потомци кнеза Лазара, било да то знају или не.

“Поновићу једну реченицу коју сам изрекао на Газиместану – наша вјера је вјера парадокса, онај ко хоће логички да разумије јеванђеље Христово, тај је унапријед осуђен на неуспјех и на промашај”, навео је патријарх Порфирије.

У оквиру обиљежавања Видовдана, предсједник Србије Александар Вучић положио је вијенац на Споменик косовским јунацима у Крушевцу и одао пошту свим српским ратницима страдалим у ослободилачким ратовима.

Обиљежавање Видовдана у Крушевцу је настављено посебном сједницом Владе, уочи које је премијер Ана Брнабић честитала свим Крушевљанима 650 година побједничког и престоног града Крушевца.

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести